San Marino uit zijn dak na historisch doelpunt

Dankzij een late goal van Litouwen is San Marino dinsdagavond een verdubbeling van zijn puntenrecord misgelopen. Toch gaat de 2-1 nederlaag de San Marinese geschiedenisboeken in.

Het duel in Vilnius leek voor San Marino another day at the office, want het dwerglandje kwam al in de zevende minuut op achterstand door een doelpunt van Fedor Cernych. Waar een vroege achterstand voor San Marino vaak de inleiding is tot een monsternederlaag, hield de ploeg van bondscoach Pierangelo Manzaroli deze keer lang de rug recht.

Sterker nog: kort nadat Litouwen met tien man was komen te staan door rood voor doelman Giedrius Arlauskis, kwam San Marino langszij. Het doelpunt van Matteo Vitaioli werd gevierd alsof het de winnende treffer in een WK-finale was.

Niet alleen de spelers gingen volledig uit hun dak, maar ook de reserves en technische staf waren buiten zinnen na de vrije trap van Vitaioli. Niet gek: het was voor San Marino het eerste uitdoelpunt in veertien jaar. Bovendien leek het landje door de 1-1 tussenstand zijn puntenrecord in een kwalificatiereeks te verdubbelen. Want nog nooit behaalde San Marino op weg naar een WK of EK meer dan een punt en dat ene punt had de voetbaldreumes vorig jaar al behaald na een doelpuntloze remise tegen Estland.

In de allerlaatste minuut van de extra speeltijd ging het echter mis, want toen kwam Litouwen op 2-1 door Lukas Spalvis. Het was een flinke domper voor San Marino, dat in zijn hele historie pas één keer (oefenwedstrijd tegen Liechtenstein in 2004) won. Toch zal het doelpunt van Vitaioli nooit meer worden vergeten in het 32 duizend zielen tellende landje.