Rusland-route van Oranje: is er leven na Frankrijk-uit?

Reacties

De focus van voetbalminnend Nederland ligt vooral op het WK-kwalificatieduel tussen Oranje en Frankrijk, donderdag in Parijs. Maar wat is het perspectief ná dat cruciale duel? Voetbal International kijkt alvast verder, naar alle mogelijke scenario's in Groep A.

Rusland-route van Oranje: is er leven na Frankrijk-uit?

De huidige situatie in de poule van Oranje is bekend. Frankrijk en Zweden leiden de dans met dertien punten uit zes duels en staan op de twee posities die WK-deelname mogelijk maken. Nederland heeft tien punten en staat derde, Bulgarije volgt op plaats vier met negen punten. Donderdag spelen naast Oranje en Frankrijk ook die andere twee landen tegen elkaar. Na die speelronde staan er voor alle landen nog drie wedstrijden op het programma, de eerste daarvan wordt zondag afgewerkt.

Oranje moet sowieso bij de eerste twee in de poule eindigen. De negen groepswinnaars uit de Europese kwalificatiezone gaan rechtstreeks naar het WK, acht nummers twee gaan naar de play-offs, de slechtste nummer twee uit alle negen poules loopt zelfs die uitweg mis. Nederland moet oppassen dat het niet die slechtste runner-up wordt, maar zich eerst maar eens bij de eerste twee scharen. Het zal niemand verwonderen dat Oranje het meest gebaat is bij een stunt in Frankrijk én puntenverlies van Zweden. Maar er zijn donderdag nogal wat uitkomsten mogelijk. Maar hoe zit het daarna, gelet op de mogelijke uitslagen en het resterende programma? VI brengt de Oranje-routes richting Rusland in kaart.

Resterende programma na donderdag:

Zondag 3 september
18.00 uur: NEDERLAND - Bulgarije
18.00 uur: Wit-Rusland - Zweden
20.45 uur: Frankrijk - Luxemburg

Zaterdag 7 oktober
18.00 uur: Zweden - Luxemburg
20.45 uur: Wit-Rusland - NEDERLAND
20.45 uur: Bulgarije - Frankrijk

Dinsdag 10 oktober
20.45 uur: NEDERLAND - Zweden
20.45 uur: Frankrijk - Wit-Rusland
20.45 uur: Luxemburg - Bulgarije

Nederlaag is funest
Allereerst een inkoppertje: verliezen bij Frankrijk zou wel héél ongunstig zijn voor Nederland. In dat geval moet Oranje vooral hopen dat ook Zweden verliest, bij Bulgarije. Nederland zakt dan weliswaar even naar plaats vier in Groep A, maar heeft dan 'slechts' twee en drie punten achterstand op Bulgarije en Zweden. Het krijgt die beide landen bovendien nog op visite. Een nederlaag in Frankrijk én minimaal een punt voor Zweden in Bulgarije zou vrij rampzalig zijn.

Verlies Oranje, winst Zweden 
Frankrijk7-16
Zweden7-16
Nederland7-10
Bulgarije7-9
Verlies Oranje, gelijkspel Zweden 
Frankrijk7-16
Zweden7-14
Nederland7-10
Bulgarije7-9
Verlies Oranje, verlies Zweden 
Frankrijk7-16
Zweden7-13
Bulgarije7-12
Nederland7-10

Punt biedt perspectief
Met een verrassend gelijkspel in Parijs zou er voor de mannen van Dick Advocaat al wat meer - maar zelfs dán niet overdreven veel - perspectief op de eindronde in Rusland zijn. Ook in dat geval komt een nederlaag van Zweden uiteraard het best uit. Maar bij winst van Zweden zijn de twee koplopers nog altijd niet binnen handbereik. Gezien het relatief makkelijke programma van Frankrijk, dat dan de belangrijkste concurrent is, zou dat weleens funest kunnen blijken.

Gelijkspel Oranje, winst Zweden 
Zweden7-16
Frankrijk7-14
Nederland7-11
Bulgarije7-9
Gelijkspel Oranje, gelijkspel Zweden 
Frankrijk7-14
Zweden7-14
Nederland7-11
Bulgarije7-10
Gelijkspel Oranje, verlies Zweden 
Frankrijk7-14
Zweden7-13
Bulgarije7-12
Nederland7-11

Zege is zeer welkom
Tot slot is er natuurlijk nog het scenario dat Oranje er in Frankrijk met de drie punten vandoor gaat. Als Zweden dan ook nog eens verliest bij de Bulgaren, staan zowel Frankrijk, Zweden als Nederland op dertien punten, en volgt Bulgarije met twaalf. Het zou de spanning ten goede komen, maar vooral het verreweg beste scenario voor Oranje zijn. Wel komt de druk op de thuisduels met Zweden en Bulgarije er dan vol op te staan én loopt de nummer twee van Groep A grote kans de slechtste nummer twee te worden.

Winst Oranje, winst Zweden 
Zweden7-16
Frankrijk7-13
Nederland7-13
Bulgarije7-9
Winst Oranje, gelijkspel Zweden 
Zweden7-14
Frankrijk7-13
Nederland7-13
Bulgarije7-10
Winst Oranje, verlies Zweden 
Nederland7-13
Frankrijk7-13
Zweden7-13
Bulgarije7-12
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.