Rood hoopt op blauw in Liverpool bij jacht op titel

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de 37ste speelronde is dat het duel tussen Everton en Manchester City van zaterdag (18.30 uur).

Rood hoopt op blauw in Liverpool bij jacht op titel

Everton

Klassering: vijfde plaats (69 punten uit 36 duels)
Vorm: W-W-V-W-V

Everton is het sympathieke gezicht van de Premier League. Het is de club die jarenlang bovengemiddeld presteerde onder leiding van David Moyes. Zonder netto amper geld uit te geven, wisten The Toffees zich altijd wel in de bovenste helft te spelen. Dat wás elf jaar lang het verhaal.

Het kan ook anders, zo blijkt dit seizoen. Roberto Martinez geldt al jaren als de kroonprins onder de managers. Na Swansea City en Wigan Athletic bouwt hij op Goodison Park stevig verder aan zijn reputatie. Martinez stelt zich bescheiden op, heeft een duidelijke visie en maakt spelers aantoonbaar beter. Voor de neutrale toeschouwer is het bovendien prettig dat de bal eindelijk over de grond rolt bij Everton.

Uitgelicht
Maar dat telt vanavond even niet, al zal Martinez niet afwijken van zijn filosofie. Hemelsbreed nog geen kilometer verwijderd van Goodison Park zal bij hoge uitzondering worden gejuicht voor doelpunten van Everton. Rood hoopt op blauw in de jacht op de landstitel die nu 24 jaar op zich laat wachten. Want alleen Everton, zo lijkt het toch, kan Liverpool de hoop teruggeven die verdween na een pijnlijke uitglijder van Steven Gerrard.

Manchester City

Klassering: derde plaats (77 punten uit 35 duels)
Vorm: W-V-G-W-W

Ineens zit Manchester City weer achter het stuur. Het hele seizoen geldt de ploeg van Manuel Pellegrini al als de uitgesproken favoriet voor het kampioenschap. Blessures van onder anderen Yaya Touré en Sergio Agüero toonden aan dat de selectie lang niet zo breed is als werd gehoopt.

De kritiek op Pellegrini luidde de laatste weken dat hij wat naïef bleef volharden in zijn aanvalsdrift. De Chileen is een liefhebber en weigert defensieve zekerheden in te bouwen om daarmee de kans op resultaat te vergroten. City moet sprankelen én winnen. Dat is ook exact de opdracht die hij meekreeg bij zijn aanstelling.

Uitgelicht
Pellegrini kan daarbij een beroep doen op waarschijnlijk de meest complete voetballer in de Premier League. Luis Suarez kreeg vorige week zondagavond dan wel de PFA Player of the Year-award uitgereikt, Touré komt die eretitel ook toe. Zijn pech is alleen dat de spelers begin april al een stem moesten uitbrengen, waardoor de verkiezing nooit helemaal eerlijk is.

Touré vlamde vorige week weer als vanouds in het duel met Crystal Palace. Met machtige sprints stak hij weer enkele keren het hele veld over. De Afrikaan oogt misschien wat traag, maar zodra hij de pas erin zet komen er oerkrachten vrij. Het wonderlijke is dat Touré na zo'n Usain Bolt-imitatie vaak ook nog het overzicht én de techniek bezit om een voetballende oplossing te bedenken.

Onderlinge historie

De eerste ontmoeting tussen beide ploegen van dit seizoen werd overtuigend gewonnen door Manchester City. In het Etihad Stadium opende Romelu Lukaku weliswaar de score, maar door de treffers van Sergio Agüero, Álvaro Negredo en een eigen doelpunt van keeper Tim Howard won City uiteindelijk vrij eenvoudig.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
24/09/2011 Manchester City - Everton 2-0 Premier League
31/01/2012 Everton - Manchester City 1-0 Premier League
01/12/2012 Manchester City - Everton 1-1 Premier League
16/03/2013 Everton - Manchester City 2-0 Premier League
05/10/2013 Manchester City - Everton 3-1 Premier League
 
Tekst: Süleyman Öztürk

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.