Ronaldo zet Ibrahimovic en Zweden voorlopig in de schaduw

Portugal-Zweden werd vooraf bestempeld als een duel tussen grootheden Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic. Beide sterren stelden lange tijd teleur, maar Ronaldo besliste het duel acht minuten voor tijd: 1-0.

Zweden, waar Eredivisionisten Ola Toivonen (PSV) en keeper Kristoffer Nordfeldt (SC Heerenveen) op de bank bleven, was op papier de mindere ploeg maar toonde zich in de eerste helft van het play-off-duel om een startbewijs voor het WK opvallend genoeg de meest dreigende van de twee.

Het moest daarvoor wél twee vroege kansen van de gastheren overleven. Al binnen de minuut draaide een voorzet van João Moutinho net te ver weg bij Ronaldo (op foto links). Moutinho was daarna zelf gevaarlijk, maar schoof de bal vanuit kansrijke positie in het zijnet. Even later meldde Zweden zich voor het eerst. Johan Elmander (ex-Feyenoord en NAC Breda) volleerde de bal echter voorlangs.

De eerste slag tussen de twee supersterren Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic werd een overwinning voor de eerste.

Na twintig minuten was Zweden wederom gevaarlijk. Elmander gaf voor, Ibrahimovic stapte over, waarna het schot van Sebastian Larsson werd gepakt door Rui Patrício. Een vrije trap van Kim Källström zeilde meteen daarna slechts een paar centimenter naast het doel. Een kopbal van Pepe (recht in de handen van oud-PSV’er Andreas Isaksson) betekende het laatste wapenfeit van de eerste helft.

Scrimmage
Meteen na rust leverde een scrimmage voor het Zweedse doel de thuisploeg bijna de voorsprong op, maar het leidde niet bepaald een Portugese belegering van het doel van Isaksson in. Heldér Postiga en Nani probeerden het nog wel met een kopbal en een schot, terwijl een zichtbaar geïrriteerde Ronaldo lange tijd niet verder kwam dan een hakje en rebound in buitenspelpositie, een kopstootje richting Mikael Lustig en een gele kaart.

De Real Madrid-ster leek zichzelf compleet uit de wedstrijd uit te hebben gehaald, maar toonde in de slotfase zijn individuele klasse. Acht minuten voor tijd knikte hij vallend erg knap de 1-0 binnen, terwijl hij wat later (weer met het hoofd) de lat raakte. Door de kleine overwinning heeft Portugal de beste papieren voor de return van dinsdag in Solna, hoewel de Zweden, die in de tweede helft amper gevaarlijk werden, zeker nog niet kansloos zijn.

Cristiano Ronaldo (rechts) viert zijn winnende treffer met Fábio Coentrão (links) en Miguel Veloso.