Barrage tussen sterren meer dan alleen een titanenstrijd

Voetbal International blikt vooruit op de Europese play-offs om een WK-ticket. Portugal en Zweden staan vrijdagavond (20.45 uur) tegenover elkaar in Lissabon. Dinsdag volgt de return in Solna.

Barrage tussen sterren meer dan alleen een titanenstrijd

Portugal

Beste WK-prestatie: 3de plaats
De Portugezen eindigen op het WK van 1966 in Engeland tijdens hun eerste deelname direct als derde; nog altijd de beste prestatie ooit op een WK. De ploeg verliest destijds in de halve finale van het gastland, waarna het in de troostfinale wint van de Sovjet-Unie. In 1986 kwalificeert het land zich pas voor de tweede keer, waarna Portugal zich in 2002, 2006 en 2010 voor de derde, vierde en vijfde keer plaatst. Het strandt eerst in de groepsfase, waarna het in 2006 vierde van de wereld wordt. In 2010 is de achtste finale het eindstation voor de Zuid-Europeanen.

Uitgelicht
Portugal-Zweden is ontegenzeggelijk een clash tussen twee van de grootste wereldsterren van dit moment: Cristiano Ronaldo versus Zlatan Ibrahimovic. Beide kapiteins liggen nog op koers, slechts één van de twee zal het beloofde land ook daadwerkelijk bereiken. Maar wie gaan de twee stuurmannen helpen hun schip naar Brazilië te loodsen?

Rondom Ronaldo verzamelt zich op papier de betere bemanning. Zo is er de lichting van midden-twintigers die nog altijd jaagt op definitieve internationale erkenning. Het getalenteerde drietal Miguel Veloso, João Moutinho (beiden 27) en Nani (26) maakt in het seizoen 2004/05 deel uit van het hoogste jeugdteam van Sporting Lissabon dat de landstitel pakt. Het elftal wordt overigens gecoacht door Paulo Bento, de huidige bondscoach.

Het drietal wacht volgens kenners een grote toekomst, maakt ook al op jonge leeftijd hun debuut bij Sporting, maar anno 2013 hebben zij niet de carrière die hen jaren eerder werd toegedicht. Nani haalt weliswaar de top, maar is bij Manchester United nooit onomstreden en treedt maar niet uit de schaduw van Ronaldo, Moutinho valt vooral op door twee pikante overstappen (van Sporting naar aartsrivaal FC Porto en vervolgens naar de nouveau riches van AS Monaco) en Veloso acteert sinds zijn transfer van Genoa naar Dinamo Kiev tegenwoordig op het Oost-Europese podium.

Talent heeft het trio echter nog altijd. Tel daarbij ervaren blokken graniet als Pepe, Raul Meireles, Bruno Alves, Hélder Postiga en Hugo Almeida, verdediger Fábio Coentrão, supertalent Bruma én uiteraard Ronaldo op, en je kan spreken van een behoorlijk sterke Portugese ploeg.

Zweden

Beste WK-prestatie: 2de plaats
De Zweden hebben, ten opzichte van Portugal, een rijkere WK-historie. In 1958 wordt Zweden op het WK in eigen land tweede, het verliest de finale van het Brazilië van de dan 17-jarige Pelè. Het komt in totaal elf keer in actie op de mondiale eindstrijd. Beste prestaties zijn, naast het zilver in 1958, het behalen van de derde plaats (1994) en een vierde en derde plaats in respectievelijk 1938 en 1950. Voor het laatste WK, in 2010 in Zuid-Afrika, weten de Zweden zich niet te plaatsen.

Uitgelicht
Ibrahimovic, zelf ex-speler van Ajax, weet zich op zijn reis gesteund door een fors aantal andere (voormalig) Eredivisionisten. Zo kan bondscoach Eric Hamrén onder de lat kiezen voor bijvoorbeeld oud-PSV'er Andreas Isaksson (nu Kasimpasa) of Kristoffer Nordfeldt (SC Heerenveen). Centraal in de defensie heeft hij het bijna twee meter lange duo Andreas Granqvist (voorheen FC Groningen, nu Kuban Krasnodar) en Jonas Olsson (nu West Bromwich Albion, eerder NEC) tot zijn beschikking.

Op het middenveld loopt een tweetal van CSKA Moskou rond, dat jarenlang samen bij AZ voetbalde: Rasmus Elm en Pontus Wernbloom. De aanval bestaat zelfs helemaal uit (ex-)spelers uit de Eredivisie. Naast Zlatan Ibrahimovic lopen daar Ola Toivonen (PSV), Alexander Gerndt (Young Boys Bern, vroeger FC Utrecht) en Johan Elmander, die we nog kennen van Feyenoord en NAC Breda, maar die nu speelt voor het Engelse Norwich City.

Naast het tiental doet Hamrén onder anderen een beroep op voormalig toptalent Kim Källström, Celtic-back en Ajax-opponent Mikael Lustig en Premier League-middenvelders Sebastian Larsson (Sunderland) en Alexander Kacaniklic (Fulham). Minder individuele kwaliteit dan de tegenstander, maar het ervaren team met een gemiddelde leeftijd van 28,5 jaar, Scandinavische onverzettelijkheid én uiteraard Ibrahimovic in de punt van de aanval zal het Portugal behoorlijk moeilijk maken.

Onderlinge historie

In totaal speelden beide landen vijftien keer eerder tegen elkaar. Vier keer betrof het een EK-kwalificatieduel, zes maal was het in het kader van de WK-kwalificatie en vijf keer speelden Portugal en Zweden een oefenwedstrijd tegen elkaar. In totaal won Zweden zes ontmoetingen, Portugal was vier keer de sterkste, terwijl het zes keer onbeslist bleef.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
12/10/1988 Zweden - Portugal 0-0 Vriendschappelijk
16/10/2002 Zweden - Portugal 2-3 Vriendschappelijk
28/04/2004 Portugal - Zweden 2-2 Vriendschappelijk
11/10/2008 Zweden - Portugal 0-0 WK-kwalificatie
28/03/2009 Portugal - Zweden 0-0 WK-kwalificatie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen