Ronaldo schrijft geschiedenis bij ongenaakbaar Juventus

Juventus heeft de concurrentie verder onder druk gezet door voor de twaalfde keer in dertien wedstrijden te winnen in de Serie A. SPAL werd zaterdagavond het volgende slachtoffer van Cristiano Ronaldo en de zijnen. De Portugees bereikte een mooie mijlpaal.

Juventus
Juventus
2 - 0
SPAL
SPAL

Dat er voor Juventus dinsdag een belangrijke Champions League-wedstrijd op het programma staat, was af te zien aan de opstelling. Massimiliano Allegri gunde in aanloop naar Valencia-thuis Giorgio Chiellini, Blaise Matuidi en Paulo Dybala rust. Er werd 4-4-2 gespeeld, met Cristiano Ronaldo en Mario Mandzukic als aanvallers. Die twee maakten ook het verschil voor De Oude Dame.

Na negen minuten leek Juventus al de leiding te nemen, maar de 1-0 werd afgekeurd omdat Mandzukic in aanloop naar de van richting veranderde voorzet van Douglas Costa nog in het doelgebied stond bij de mislukte uittrap van SPAL-doelman Alfred Gomis. De goalie had geen drukke eerste helft, maar zag het in de 29ste minuut wel echt misgaan. Bij een vrije trap van Miralem Pjanic ontsnapte Ronaldo aan de buitenspelval en scoorde de Portugees met zijn linker: 1-0.

Juventus speelde in een groot deel van de wedstrijd duidelijk met de handrem erop. Zo nu en dan versnelde de koploper, met name via Costa. Met zijn dribbels vormde hij de grootste bron van gevaar en het scheelde weinig of de Braziliaan had de 2-0 gemaakt. Zijn knal vroeg in de tweede helft eindigde tegen de binnenkant van de paal. Juventus nam in de zestigste minuut alsnog een veilige marge. Na een snelle tegenaanval scoorde Mandzukic in de rebound nadat Gomis de bal niet klem had bij een schot van Costa.

Met name Ronaldo kreeg in de slotfase nog een paar mogelijkheden, maar de aanvaller die ze in Madrid zo missen kon zijn seizoenstotaal in Italië niet meer verder opschroeven. De topscorer van de Serie A staat op negen competitiegoals. De laatste Juventusspeler die het lukte om in zijn eerste dertien Serie A-wedstrijden in het zwartwit tot negen goals te komen was Pietro Anastasi, in het seizoen 1968/69.

Juventus kan met een gerust hart afwachten wat de concurrentie doet. Nummer drie Internazionale speelt zaterdagavond om 20.30 uur thuis tegen Frosinone. Achtervolger Napoli ontvangt zondag Chievo Verona (aftrap 15.00 uur).