Roda JC hoopt op champagnebenen PSV, AZ kan plek in topdrie veiligstellen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Kersvers landskampioen PSV gaat woensdagavond op bezoek bij Roda JC Kerkrade. AZ en Feyenoord werken tegen respectievelijk Vitesse en Willem II de generale repetitie voor de KNVB-bekerfinale af en in de staart van de Eredivisie nemen Sparta Rotterdam en NAC Breda het tegen elkaar op. Het programma wordt gecompleteerd met het duel tussen Excelsior en Heracles Almelo.

Roda JC hoopt op champagnebenen PSV, AZ kan plek in topdrie veiligstellen

AZ - VITESSE

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Laatste 5 duels AZ: 9 punten
Laatste 5 duels Vitesse: 4 punten

ACTUEEL

• Door de resultaten van afgelopen weekeinde mag AZ weer een beetje hopen op de tweede plaats, al bedraagt de achterstand op Ajax nog vijf punten. Vitesse zette zaterdag, in het eerste duel na het ontslag van trainer Henk Fraser, Sparta Rotterdam met 7-0 opzij en deed daarmee goede zaken met het oog op deelname aan de play-offs om Europees voetbal.

• AZ zegevierde dit Eredivisie-seizoen al in twintig wedstrijden, het hoogste aantal sinds het kampioensjaar 2008/09 (25 zeges).

Bij een zege eindigt AZ sowieso in de topdrie. Dat zou voor de zesde keer in de voorbije veertien seizoenen zijn, net zo vaak als Feyenoord. In die periode deden alleen Ajax en PSV het beter.

AZ rekende vrijdag overtuigend af met Heracles Almelo.

In duels met teams die nu deel uitmaken van het linkerrijtje veroverde Vitesse 21 punten, eentje meer dan AZ, dat op de echte ranglijst twintig punten meer bezit dan de Arnhemmers.

• Voor het eerst sinds het seizoen 1983/84 heeft AZ twee spelers in de gelederen met minimaal vijftien goals: Alireza Jahanbakhsh en Wout Weghorst. 34 seizoenen geleden kregen David Loggie en Ricky Talan dat voor elkaar.

Vitesse leed in zijn laatste twee uitwedstrijden een nederlaag. Het is bijna vier jaar geleden dat de Arnhemmers drie keer op rij verloren buitenshuis.

Vitesse verpulverde zaterdag Sparta Rotterdam.

HISTORIE

AZ won tot nu toe elf van de 23 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen Vitesse. De ploeg uit Arnhem triomfeerde zeven keer en vijf edities eindigden zonder winnaar.

In het seizoen 2008/09 won Vitesse met 1-2 bij AZ, waardoor de landstitel van de Alkmaarders met één dag werd uitgesteld. Alexander Büttner maakte die avond de winnende treffer.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen AZ en Vitesse:

Seizoen Uitslag
2012/13 4-1
2013/14 1-1
2014/15 1-0
2015/16 1-0
2016/17 2-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

RODA JC KERKRADE - PSV

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Laatste 5 duels Roda JC Kerkrade: 9 punten
Laatste 5 duels PSV: 12 punten

ACTUEEL

• PSV speelt zijn eerste wedstrijd na het heroveren van de landstitel tegen een ploeg die de punten zeer goed kan gebruiken. Met nog drie speelrondes voor de boeg bekleedt Roda JC Kerkrade de zestiende plaats, met vier punten minder dan NAC Breda.

Tijdlijn PSV: Europees debacle, bbq bij Schwaab en droomapotheose

Roda JC Kerkrade leed dit Eredivisie-seizoen negentien nederlagen, net zoveel als het negatieve clubrecord uit 2013/14, de jaargang waarin de Limburgers degradeerden.

• De formatie van Robert Molenaar slaagde er in de afgelopen twaalf Eredivisie-thuiswedstrijden niet in de nul te houden. In de voorbije vijf duels voor eigen publiek incasseerde Roda JC Kerkrade zelfs telkens minimaal twee goals.

Roda JC Kerkrade leed zondag een nederlaag bij FC Groningen.

• Als PSV zijn laatste drie Eredivisie-wedstrijden in winst omzet, evenaart het de score van Ajax in 1997/98 (89 punten). Geen club pakte meer punten sinds de invoering van het systeem van drie punten voor een zege in 1995.

Dit zijn de sterspelers van kampioen PSV

PSV zag deze competitie al tien tegenstanders tegen een rode kaart aanlopen, waaronder afgelopen zondag de Ajacieden Nicolás Tagliafico en Siem de Jong. Slechts eenmaal zag een club meer opponenten met rood van het veld gestuurd worden: PSV in 2010/11 (elf keer).

Sinds de jaarwisseling liet Luuk de Jong acht Eredivisie-goals aantekenen, al net zoveel als in heel 2017.

PSV kroonde zich zondag tot landskampioen door Ajax te verslaan.

HISTORIE

• Voor de 44ste keer fungeert Roda JC Kerkrade als gastheer van PSV in Eredivisie-verband. De Limburgers trokken acht keer aan het langste eind, moesten 23 maal hun meerdere erkennen in de bezoekers en dwongen twaalf keer een gelijkspel af.

De cijfers: PSV oppermachtige kampioen, Cocu in spoor iconen

• De laatste thuiszege van Roda JC Kerkrade op PSV dateert uit de jaargang 2013/14. De Limburgers triomfeerden destijds met 2-1. Krisztián Németh zorgde voor de winnende treffer.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Roda JC Kerkrade en PSV:

Seizoen Uitslag
2011/12 1-3
2012/13 2-2
2013/14 2-1
2015/16 0-3
2016/17 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

EXCELSIOR - HERACLES ALMELO

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder
Laatste 5 duels Excelsior: 7 punten
Laatste 5 duels Heracles Almelo: 4 punten

ACTUEEL

• Na 31 speelrondes heeft Excelsior twee punten meer dan Heracles Almelo: 39 om 37. In theorie maken beide clubs nog kans op de felbegeerde achtste plaats (welke leidt tot play-offs om Europees voetbal), maar dan moet wel alles op zijn plek vallen.

• Excelsior kan voor het eerst sinds het voorjaar van 2017 in twee achtereenvolgende thuiswedstrijden zegevieren. Zoals bekend presteren de Kralingers deze jaargang vooral sterk in uitduels.

Excelsior pakte zaterdag een punt tegen PEC Zwolle.

• Van alle clubs in het rechterrijtje kreeg Excelsior de minste schoten op doel tegen (159). Heracles Almelo kreeg juist de meeste schoten op doel tegen (211).

Heracles Almelo ging in zijn vorige drie Eredivisie-duels onderuit. In het voorjaar van 2016 verloor de equipe uit Overijssel voor het laatst vier keer op rij.

• Excelsiors clubtopscorer Mike van Duinen had zeven keer succes met zijn laatste elf schoten op doel.

HISTORIE

Pas voor de negende keer stuit Excelsior in Eredivisie-verband voor eigen publiek op Heracles Almelo. De Kralingers boekten vijf zeges en moesten tweemaal hun meerdere erkennen in de bezoekers. Eén editie eindigde onbeslist.

• In het seizoen 2006/07 won Excelsior met liefst 6-1 van Heracles Almelo. Met twee goals had Luigi Bruins een groot aandeel in de zege.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Excelsior en Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2010/11 2-1
2011/12 0-2
2014/15 3-1
2015/16 1-3
2016/17 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SPARTA ROTTERDAM - NAC BREDA

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout
Laatste 5 duels Sparta Rotterdam: 6 punten
Laatste 5 duels NAC Breda: 6 punten

ACTUEEL

• Sparta Rotterdam probeert zich ten koste van NAC Breda te herstellen van de 7-0 vernedering bij Vitesse. De Kasteelheren vingen deze speelronde aan op de zeventiende plaats. NAC Breda balanceert net boven de degradatiestreep, al is de marge ten opzichte van nummer zestien Roda JC Kerkrade vier punten.

• Zoals bekend moet Sparta Rotterdam het de rest van dit seizoen stellen zonder Michiel Kramer, die voor zeven duels is geschorst voor zijn overtreding op Alexander Büttner tijdens het duel met Vitesse.

• De laatste drie Eredivisie-ontmoetingen tussen deze twee clubs (inclusief die in Breda) eindigden in een 2-2 remise. Telkens realiseerde Sparta Rotterdam in de laatste twintig minuten de gelijkmaker.

• Deze Eredivisie-jaargang duelleerde NAC Breda drie keer eerder met een club die de speeldag aanving op een van de onderste drie plekken. Al deze wedstrijden gingen verloren.

NAC Breda verloor zondag van provinciegenoot Willem II.

NAC Breda incasseerde deze competitie liefst twaalf goals uit hoekschoppen, meer dan elke andere club in de Eredivisie. Liefst zes van NAC Breda's laatste twaalf tegendoelpunten vielen uit een corner.

Aan de afgelopen vijf thuiswedstrijden hield Sparta Rotterdam liefst negen punten over, eentje meer dan in de tien thuisduels daarvóór.

HISTORIE

• Alweer voor de 41ste keer staat Sparta Rotterdam - NAC Breda op het programma in de Eredivisie. De Kasteelheren hebben een positieve balans: negentien zeges tegenover tien nederlagen. Elf keer bleef het treffen zonder winnaar.

De laatste editie van Sparta Rotterdam - NAC Breda dateert van acht seizoenen geleden. Op 28 februari 2010 werd het 2-2. Dankzij een goal van Rydell Poepon in de laatste minuut veroverde Sparta Rotterdam nog een punt.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Sparta Rotterdam en NAC Breda:

Seizoen Uitslag
2005/06 1-0
2006/07 0-3
2007/08 0-1
2008/09 4-0
2009/10 2-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

WILLEM II - FEYENOORD

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Kevin Blom
Laatste 5 duels Willem II: 10 punten
Laatste 5 duels Feyenoord: 15 punten

ACTUEEL

• Nu Feyenoord door de zege op FC Utrecht zo goed als zeker vierde is, gaat alle aandacht uit naar de KNVB-bekerfinale tegen AZ van zondag. Eerst wacht echter nog het duel met Willem II, dat bijna zeker is van lijfsbehoud na de triomf bij NAC Breda.

Willem II zette zijn laatste vier Eredivisie-thuisduels in winst om en kan voor het eerst sinds 1999 vijf keer op rij zegevieren voor eigen publiek.

Sinds de jaarwisseling liet Ben Rienstra liefst zes treffers aantekenen in de Eredivisie. Daarmee is de Willem II'er samen met Sander van de Streek van FC Utrecht de meest trefzekere middenvelder in die periode.

Willem II scoorde deze Eredivisie-jaargang liefst tien keer in het eerste kwartier. Alleen Feyenoord (veertien goals in deze periode) presteert beter op dit vlak.

Feyenoord rekende zondag af met FC Utrecht.

Giovanni van Bronckhorst gaat zijn honderdste Eredivisie-duel voor Feyenoord coachen. Onder zijn leiding wonnen de Rotterdammers al hun vijf competitiewedstrijden tegen Willem II zonder ook maar één treffer te incasseren.

Zowel Fran Sol als Nicolai Jørgensen maakte dit Eredivisie-seizoen zes keer de openingstreffer. Voorafgaand aan deze speelronde kon verder alleen Youness Mokhtar dat zeggen.

HISTORIE

Feyenoord jaagt op zijn 24ste zege op bezoek bij Willem II. De Tilburgers triomfeerden negen keer en sleepten verder nog negen keer een gelijkspel uit het vuur.

Voor de laatste Willem II-zege in een thuiswedstrijd tegen Feyenoord moeten we alweer terug tot het seizoen 2008/09. Frank Demouge kroonde zich die dag tot de held van de thuisploeg door het enige doelpunt aan te tekenen.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Willem II en Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2010/11 1-1
2012/13 1-3
2014/15 2-2
2015/16 0-1
2016/17 0-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.