Robben wil doelpuntenreeks in Duitse Clásico doortrekken

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de dertiende speelronde is dat het duel tussen Borussia Dortmund en Bayern München van zaterdagmiddag (18.30 uur).

Robben wil doelpuntenreeks in Duitse Clásico doortrekken

Borussia Dortmund

Klassering: 2de plaats (28 punten uit twaalf duels)
Vorm: V-W-W-W-V

Borussia Dortmund speelt de Deutsche Clásico in de wetenschap dat een nederlaag tegen Bayern München het onderlinge verschil zal vergroten tot zeven punten. Trainer Jürgen Klopp zag zijn team de twee laatste officiële duels, thuis tegen Arsenal (0-1) en bij VfL Wolfsburg (1-2), verliezen.

BVB kende een grandioze competitiestart (negen zeges na twaalf speelronden). Maar deze prestatie verbleekt doordat Bayern in de Bundesliga praktisch níéts heeft laten liggen. Wel kan Borussia Dortmund moed putten uit het feit dat het zijn zes competitieduels in Westfalen dit seizoen soeverein won, doelcijfers 21-4. Topschutter Robert Lewandowski (begeerd door Bayern München) maakte acht van zijn negen treffers voor eigen publiek. In vier van de zes thuiswedstrijden wist de Pool minimaal één keer het net te vinden.

Uitgelicht
Manuel Friedrich (34) werd onlangs tot het einde van het seizoen gecontracteerd. De negenvoudige international, na zijn vertrek bij Bayer Leverkusen afgelopen zomer zonder club, kan direct vol aan de bak. Want BVB mist zijn volledige achterhoede. Centrumverdediger Mats Hummels en linksback Marcel Schmelzer zijn geblesseerd teruggekeerd van hun interlandverplichtingen met Duitsland. Hummels' kompaan Neven Subotic scheurde twee weken geleden tijdens het duel bij VfL Wolfsburg een kruisband en is de rest van de jaargang uitgeschakeld. En Lukasz Piszczek is nog herstellende van een zware heupoperatie.

De verwachting is dat Friedrich met Sokratis het centrale koppel gaat vormen tegen Bayern. Allrounder Kevin Grosskreutz, dit seizoen vooral spelend als rechtsback, start op links. De rechtsbackpositie wordt ingenomen door Jakub Błaszczykowski, normaliter op dezelfde flank actief als buitenste aanvaller.

Bayern München

Klassering: 1ste plaats (32 punten uit twaalf duels)
Vorm: G-W-W-W-W

Bayern München gaat op bezoek bij de enige ploeg waarvan het dit seizoen een keer verloor. Borussia Dortmund won de strijd om de Super Cup met 4-2, het verpestte in juli het officiële debuut van Pep Guardiola als Bayern-coach. Van de 22 nadien gespeelde duels (competitie, beker, Champions League) werden alleen tegen SC Freiburg en Bayer Leverkusen de punten gedeeld.

Naast de onderlinge voorsprong van vier punten heeft Der Rekordmeister twee extra voordelen ten opzichte van BVB. In plaats van dinsdag speelt Bayern pas op woensdag zijn voorlaatste groepsduel in de Champions League. En is Bayern al zeker van de volgende ronde, terwijl Borussia Dortmund dinsdag tegen Napoli alle krachten nodig heeft om in de race voor de bovenste twee plaatsen te blijven.

De absentie van Franck Ribéry, naast de al langer afwezige Bastian Schweinsteiger, plaatst Guardiola voor een klein dilemma. De Franse vleugelspits, een van de stuwende krachten van Bayern, heeft tijdens de WK-play-offwedstrijd van Frankrijk tegen Oekraïne een rib gebroken. Doordat óók de Zwitser Xherdan Shaqiri ontbreekt, is een keuze voor óf Thomas Müller óf Mario Götze op de vleugel het meest logisch.

Arjen Robben heeft tegen BVB een reputatie hoog te houden. Zijn laatste drie onderlinge duels met Die Gelbschwarzen scoorde de Groninger vier keer. Hoogtepunt vormt uiteraard de laatste finale van de Champions League, die door Robben werd beslist.

Uitgelicht
Guardiola liet de voorbije dagen - vóór het wegvallen van Ribéry - doorschemeren dat Mario Götze in principe op de bank zal beginnen tegen zijn voormalige werkgever. Sinds de middenvelder voor 37 miljoen euro werd vrijgekocht van Borussia Dortmund, is de onderlinge liefde danig bekoeld. In zijn profloopbaan speelde Götze 53 keer in Westfalen vóór de fanatieke Südtribüne.

Zaterdag in dienst van Bayern München zal diens 54ste optreden de zwaarste ooit worden. Want de transfer van de 26-voudige international naar München heeft voor vergelijkbare commotie gezorgd als eerder met Manuel Neuer (van Schalke 04 in 2011) en Lothar Matthäus (in 1984 van Borussia Mönchengladbach in 1984). Door blessures heeft Götze nog weinig kunnen betekenen voor Bayern. Uit statistieken blijft dat het team zelfs beter presteert zonder hem (negen duels, gemiddeld 2,67 punten) dan mét hem (elf duels, gemiddeld 2,45 punten).

Onderlinge historie

Voetbalminnend Spanje werd de afgelopen jaren een beetje moe van de stortvloed aan Clásico's, ofwel de duels tussen Barcelona en Real Madrid. Ook Bayern München en Borussia Dortmund troffen elkaar veelvuldig buiten de Bundesliga-kalender. Maar telkens stond het nodige op het spel, de ontknoping van de titelstrijd of een finale.

Hoewel de onderlinge balans ruimschoots in het voordeel van Bayern München spreekt, heeft BVB de laatste (kampioens)jaren goed gepresteerd. Toen won het vijf keer op rij van Bayern, waaronder de bekerfinale in 2012. Tijdens de 5-0 thuiszege van Bayern in 2004/05 scoorde Roy Makaay drie keer tegen het door Bert van Marwijk gecoachte BVB. Een dergelijk grote overwinning werd alleen nog behaald in april 2008.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
01/12/2012 Bayern München - Borussia Dortmund 1-1 Bundesliga
27/02/2013 Bayern München - Borussia Dortmund 1-0 DFB-Pokal
04/05/2013 Borussia Dortmund - Bayern München 1-1 Bundesliga
25/05/2013 Borussia Dortmund - Bayern München 1-2 Champions League
27/07/2013 Borussia Dortmund - Bayern München 4-2 Super Cup

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen