Guardiola: 'Blessures zijn voor niemand een excuus'

In de aanloop naar de ontmoeting tussen Bayern München en Borussia Dortmund kampen beide Duitse topclubs met blessureleed. Bayern-trainer Josep Guardiola meent evenwel dat dat voor beide ploegen geen excuus mag zijn.

Guardiola: 'Blessures zijn voor niemand een excuus'

Bastian Schweinsteiger, Xherdan Shaqiri, Claudio Pizarro en Holger Badstuber missen het duel bij Bayern. Vrijdag werd bekend dat ook Franck Ribéry de topper van zaterdag moet laten schieten en wellicht langer uit de roulatie is vanwege een gebroken rib.

De problemen bij Dortmund zijn misschien nog wel groter. Trainer Jürgen Klopp mist alle vier zijn gebruikelijke defensieve krachten. Mats Hummels, Neven Subotic (het centrale duo) en linksback Marcel Schmelzer moeten allen geblesseerd toekijken. Rechtsback Lukasz Piszczek is al langer uit de roulatie. Zodoende ontbreekt de gehele viermansdefensie die vorig seizoen in de Champions League-finale uitgerekend van Bayern verloor door de winnende goal van Arjen Robben (2-1). De Nederlander is wel op tijd fit.

'Maar we kijken juist enorm uit naar deze wedstrijd', wil Guardiola van een smet op de topper niets weten. 'Het is en blijft een hele grote wedstrijd. Blessures zijn voor niemand een excuus. Ik haat excuses. Ik ben vooral droevig voor de spelers die er niet bij kunnen zijn. Wij hebben goede vervangers en ook Klopp zal zorgen dat er een goed Dortmund aan de aftrap verschijnt. Ik heb veel respect voor Jürgen. Wat hij daar presteert is fantastisch.'

Bayern verdedigt zaterdag de ongeslagen status na dertien duels. Slechts twee keer werd er niet gewonnen dit seizoen. De voorsprong op Dortmund bedraagt vier punten. 'Maar we spelen tegen een hele goede ploeg. Als wij niet alles geven, verliezen we. Dat gebeurt nu eenmaal tegen dat soort ploegen', is Guardiola op zijn hoede.

Hegemonie
Louter gezien competitieduels is Dortmund al zes duels op rij ongeslagen tegen de rivaal. Twee keer in die reeks pakte Bayern een puntje. De cijfers wijzen ook nog maar eens uit dat Dortmund en Bayern in Duitsland de laatste jaren volledig de dienst uitmaken. Beide ploegen zijn gezamenlijk goed voor tien van de twaalf hoofdprijzen in Duitsland in de afgelopen vier seizoenen.

Zo werden beide ploegen twee keer kampioen, sleepte Bayern (2010 en 2013) twee keer de DFB-Pokal binnen en Dortmund eenmaal (2012). De Duitse Supercup werd dit seizoen gewonnen door Borussia Dortmund, waar Bayern in 2010 en 2012 deze prijs kon bijschrijven. Schalke 04 is de enige andere Duitse club die in de afgelopen vier jaar een prijs won. In 2011 wisten Die Köningsblauen beslag te leggen op zowel de DFB-Pokal als de Duitse Supercup.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen