Ricksen blijft strijden: 'Ik hou van het leven en ben niet klaar om te gaan'

Reacties

Fernando Ricksen blijft met een lach en een traan vechten tegen de slopende spierziekte ALS. In een groot en emotioneel interview met The Guardian vertelt Ricksen over zijn gezondheid.

Ricksen blijft strijden: 'Ik hou van het leven en ben niet klaar om te gaan'

In oktober 2013 werd de ziekte ALS geconstateerd bij Ricksen, de dokters gaven hem in die tijd achttien maanden. Ruim vijf jaar later vecht Ricksen nog steeds tegen de nare ziekte, die ervoor zorgt dat steeds meer lichaamsfuncties uitvallen. Inmiddels kan Ricksen nauwelijks meer bewegen.

'Ik ben boos op de ziekte', vertelt Ricksen aan het Engelse medium. 'Boos omdat ik afhankelijk ben geworden van andere mensen. Ik kan bijna niets meer in mijn eentje, dat zorgt voor frustratie.' Ricksen heeft met zijn vrouw Veronika een huis in Spanje, maar vanwege zijn gezondheid kan de oud-voetballer niet meer terugkeren. Hij verblijft voortaan in een hospice in Schotland.

Het beladen thema euthanasie kwam ook aan bod tijdens het interview. 'Ik ben niet bang om dood te gaan, maar als ik niet kan ademen vanwege de ALS, ben ik angstig. Ik begrijp waarom sommige mensen het doen, maar ik heb die gevoelens niet. Ik hou te veel van het leven, ik ben niet klaar om te gaan', aldus een strijdvaardige Ricksen.

Lees hier het volledige interview met de inmiddels 42-jarige Ricksen.

Bekijk hier al onze video's
Meer F. Ricksen
Meer over F. Ricksen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.