Recordbreker Agüero helpt City in briljante voetbalshow langs Napoli

Het was woensdagavond genieten geblazen bij Napoli - Manchester City. Beide ploegen haalden een uitzonderlijk hoog niveau, maar het was de Engelse topclub die uiteindelijk aan het langste eind trok: 2-4. Uitgerekend Sergio Agüero kroonde zich tot matchwinner én topscorer aller tijden van City.

Het was vanaf minuut één genieten in het volgepakte Stadio San Paolo. In eerste instantie vooral van de thuisploeg. Napoli speelde subliem, zette zeer hoog druk en liet City geen moment het gewenste combinatievoetbal uitvoeren. De 1-0 in de 21ste minuut was ook niet meer dan terecht.

Lorenzo Insigne zocht Dries Mertens en kreeg de bal via een sublieme kaats van de Belg weer terug. Oog in oog met doelman Ederson maakte Insigne vervolgens geen fout. Vervolgens ging het al snel mis. Faouzi Ghoulam, de absolute uitblinker in de eerste 25 minuten, raakte geblesseerd aan zijn knie en werd vervangen door Christian Maggio.

Zonder Ghoulam en deels ook zonder Mertens, die zichtbaar last had van zijn hamstring maar wel doorspeelde, raakte Napoli plots het initiatief kwijt. City, dat nog geen moment gevaarlijk was geweest, kroop uit zijn schulp en drong de Italianen ver terug. Sergio Agüero schoot uit kansrijke positie nog naast, maar in de 34ste minuut was het wel raak.

De blessure van Faouzi Ghoulam kwam hard aan bij Napoli, dat na het uitvallen van de uitblinkende linksback de draad even helemaal kwijt was.

Kevin De Bruyne koos voor een korte corner richting Ilkay Gündogan, wiens perfecte voorzet bij de tweede paal werd binnengekopt door Nicolás Otamendi. Nog voor rust leek City zelfs op voorsprong te komen, maar een kopbal van Stones spatte uiteen op het aluminium.

Drie minuten na rust was het alsnog raak voor Stones. De hoekschop van Leroy Sané was perfect op maat en ook de kopbal van de City-verdediger mocht er zijn. Via de onderkant van de lat ging de bal over de doellijn: 1-2. Niet lang daarna werd het via Insigne bijna 2-2, maar zijn geweldige pegel vanaf een meter of 25 kwam terecht op de lat.

Napoli weigerde op te geven en werd steeds sterker. In de 62ste minuut volgde de beloning. City kreeg de bal na een corner niet goed weg. Raúl Albiol kwam zodoende in balbezit, maar werd direct tegen de grond gewerkt door Sané: penalty. Het buitenkansje werd feilloos benut door Jorginho: 2-2.

Na een fenomenale pass van Mertens kon het zelfs nog mooier worden voor Napoli, maar José María Callejón faalde alleen voor Ederson. Direct daarna was het aan de andere kant wel raak. Agüero schoot na een razendsnelle counter de 2-3 binnen en kroonde zich daarmee tot alltime topscorer van Manchester City, met 178 doelpunten, één meer dan Eric Brook.

Napoli slaagde er niet in zich voor een tweede keer terug te knokken tegen City en bleef wederom met lege handen achter. In de extra tijd werd het zelfs nog 2-4 via Raheem Sterling. Zodoende is City na vier duels (twaalf punten) al zeker van de volgende ronde van de Champions League. Voor Napoli dreigt een vervolg in de Europa League, nu het zes punten minder heeft dan nummer twee Shakhtar Donetsk.