Real Madrid wil sublieme vorm bij Bilbao voortzetten

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Primera División. Voor de 22ste speelronde is dat het duel tussen Athletic de Bilbao en Real Madrid van zondagavond (21.00 uur).

Real Madrid wil sublieme vorm bij Bilbao voortzetten

Athletic de Bilbao

Klassering: vierde plaats (42 punten uit 21 duels)
Vorm: W-V-W-W-W

Athletic de Bilbao blijft verrassend sterk presteren in de Primera División. Goed, de Baskische grootmacht verloor beide duels met Atlético Madrid om de Copa del Rey, maar gerekend over de laatste vijf speelronden (vier zeges, één remises) heeft alleen Real Madrid een betere serie achter de rug.

Dit seizoen begon Athletic de Bilbao moeizaam met drie nederlagen in de eerste zeven competitieduels. Maar onder Ernesto Valverde, vorige zomer aangesteld als opvolger van Marcelo Bielsa, oogst de club lof met fel, aansprekend voetbal. De voorbije weken maakt met name aanvaller Ibai Gómez grote indruk, de laatste drie competitieduels scoorde de Bask vijf keer.

Uitgelicht
Woensdag leed Athletic de Bilbao tegen Atlético Madrid zijn eerste nederlaag (1-2) in het nieuwe San Mamés. Sinds de inauguratie van het stadion op 16 september 2013, speelde de Baskische club dertien duels voor eigen publiek. Van de eerste twaalf won het er tien en eindigden twee wedstrijden gelijk. Sinds 1913 speelde Athletic de Bilbao in het oude San Mamés. Gerekend over de Primera División zijn Los Leones de sterkst presterende ploeg voor eigen publiek na Barcelona.

Real Madrid

Klassering: derde plaats (53 punten uit 21 duels)
Vorm: W-W-W-W-W

Real Madrid heeft een perfecte januari-maand achter de rug: acht zeges in officieel verband; zeventien goals voor, nul tegen. Daarnaast morste zowel Barcelona als Atlético Madrid de voorbije speelronden punten, waardoor na 21 speelronden de onderlinge achterstand is geslonken tot slechts één punt. Bij winst gaat Real dus over Barcelona heen.

Wat Real Madrid vóór heeft op zijn rivalen Barcelona en Atlético Madrid, is de kracht in uitduels. Van de drie behaalde de formatie van trainer Carlo Ancelotti de meeste punten buitenshuis (26), maakte de meeste treffers (28 keer) en wist als enige in alle uitwedstrijden te scoren. Cristiano Ronaldo maakte negen van zijn 22 doelpunten op vreemde bodem.

Uitgelicht
Sergio Ramos vierde zaterdag een jubileum. Op 1 januari 2004 debuteerde de destijds zeventienjarige verdediger als prof in de Primera División namens Sevilla tijdens de uitwedstrijd tegen Deportivo La Coruña. Sindsdien speelde Ramos op clubniveau ruim vierhonderd officiële wedstrijden. Slechts keeper Iker Casillas behoort al langer tot de Real-selectie (debuteerde in 1999). Ramos wordt gevolg door linksback Marcelo, die in januari 2007 werd vastgelegd.

Onderlinge historie

Athletic de Bilbao speelde al 82 keer voor eigen publiek in competitieverband tegen Real Madrid. De bezoekers waren het meest succesvol, 37 overwinningen en 16 gelijke spelen. De grootste zege had plaats in 1995/96, het werd 0-5 dankzij Iván Zamorano, Michael Laudrup (2x), Raúl en Michel.

Athletic de Bilbao boekte zijn laatste thuiszege op Real op 16 januari 2010, Fernando Llorente maakte de enige treffer. Voorts troffen de teams elkaar door de jaren heen 22 keer om de Copa del Rey. Vijftien keer won Real, slechts vijfmaal was Athletic de Bilbao de sterkste. Twee keer bleef de strijd onbeslist.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
22/01/2012 Real Madrid - Athletic de Bilbao 4-1 Primera División
02/05/2012 Athletic de Bilbao - Real Madrid 0-3 Primera División
17/11/2012 Real Madrid - Athletic de Bilbao 5-1 Primera División
14/04/2013 Athletic de Bilbao - Real Madrid 0-3 Primera División
01/09/2013 Real Madrid - Athletic de Bilbao 3-1 Primera División
 
Tekst: Vincent Okker

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.