Real Madrid herstelt zich van blamage met ruime zege in Valencia

Real Madrid heeft zich zaterdag hersteld van de pijnlijke uitschakeling in de strijd om de Copa del Rey. Na drie seizoenen zonder competitiezege bij Valencia veroverde de wereldkampioen deze keer wél drie punten in Mestalla: 1-4. In de eerste helft schoot de thuisclub zichzelf in de voet door twee strafschoppen te veroorzaken.

Na de uitschakeling tegen Leganés in het bekertoernooi erkende Zinedine Zidane dat zijn positie in het geding is. Het Champions League-tweeluik met Paris Saint-Germain zal waarschijnlijk beslissend zijn voor zijn toekomst, maar in de aanloop naar die affiches kan de trainer zich eigenlijk geen puntenverlies permitteren. In dat geval wordt het namelijk nog aanpoten om een Champions League-ticket voor het nieuwe seizoen veilig te stellen.

Voor een ploeg in nood is een uitwedstrijd tegen Valencia doorgaans geen fijn vooruitzicht. De ploeg uit de sinaasappelstad, die de laatste weken veel minder sterk voor de dag komt dan in het najaar, probeerde Real Madrid in de beginfase onder druk te zetten. De nadruk lag hierbij op 'proberen', want tot grote kansen leidde het (schijn)overwicht niet en na verloop van tijd namen de bezoekers de regie over.

Bij Real Madrid stonden Cristiano Ronaldo, Karim Benzema en Gareth Bale allen in de basis, hetgeen 279 dagen geleden voor het laatst het geval was geweest. De Portugees eiste in de eerste helft de hoofdrol op door twee strafschoppen te benutten, in de zestiende en in de 38ste minuut. Beide penalty's werden veroorzaakt door de sowieso zeer zwak spelende Martín Montoya, die eerst Ronaldo onderuithaalde (na een flitsende Real-counter) en later Benzema in de rug duwde.

Cristiano Ronaldo staat in zijn professionele loopbaan nu op 101 verzilverde strafschoppen.

Valencia stelde daar voldoende tegenover, maar miste de vereiste efficiëntie om de Champions League-houder pijn te doen. Wel moest Keylor Navas een knappe redding tevoorschijn toveren op een inzet van Geoffrey Kondogbia. Vlak voor rust zette Valencia nog eens alles op alles voor de aansluitingstreffer, maar zowel Rodrigo als Gonçalo Guedes kende geen succes. Tussen de bedrijven door claimden het publiek en de Valencia-spelers om de haverklap een strafschop, in de hoop dat de arbiter ook aan de andere kant naar de stip zou wijzen.

De aansluitingstreffer viel in de 59ste minuut alsnog. Santi Mina kopte raak uit een hoekschop van Dani Parejo, waarmee hij het aanvalswerk van Valencia beloonde. Real Madrid beperkte zich tot het loeren op de counter en leek daarmee de problemen over zichzelf af te roepen. Navas zorgde ervoor dat de furie van de thuisploeg geen gelijkmaker opleverde: de Costa Ricaan maakte op fenomenale wijze een inzet van Parejo onschadelijk. Aan de andere kant verzuimde Ronaldo van zeer dichtbij het duel in het slot te gooien.

VI's Süleyman Öztürk bespreekt Valencia - Real Madrid.

Zo bleef de wedstrijd op en neer gaan, al bleef een ultiem offensief van de moegestreden thuisploeg uit. Ook het inbrengen van Simone Zaza bood Valencia geen soelaas. Zes minuten voor tijd viel het doek voor Valencia. Marcelo zette zelf een aanval op, kreeg de bal terug van Marco Asensio en schoot vervolgens knap raak. Het slotakkoord was voor Toni Kroos, die succesvol aanlegde van buiten het strafschopgebied.

Door de zege nadert Real Madrid nummer drie Valencia tot op twee punten. Bovendien heeft de equipe nog een wedstrijd tegoed. Real Madrid reist volgende week zaterdag opnieuw naar Valencia, maar dan is Levante de tegenstander. Daarna wacht nog een thuisduel met Real Sociedad alvorens op 14 februari het eerste treffen met Paris Saint-Germain wacht.