PSV wil niet nogmaals buiten de toptwee Eredivisie vallen

In de aanloop naar de 31ste speelronde in de Eredivisie duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Zaterdagavond staan AZ en PSV tegenover elkaar in het AFAS Stadion.

PSV wil niet nogmaals buiten de toptwee Eredivisie vallen

AZ - PSV

AZ is ongeslagen in de laatste drie duels en won vorig weekend sinds 19 januari weer eens een thuiswedstrijd. De Alkmaarders noteerden tegen Utrecht (6-0) wel meteen de grootste thuiszege sinds oktober 2008 (Sparta 6-0).

AZ staat zes punten los van de van de degradatiestreep, maar kan via de bekerfinale (tegen PSV) alsnog Europa in. Voorwaarde is dan wel dat PSV in de competitie op de tweede plaats eindigt.

PSV verloor afgelopen weekend (van Ajax met 2-3) voor de achtste keer dit seizoen. De Brabanders verloren in het seizoen 1980/81 voor het laatst zoveel wedstrijden in één jaargang.

PSV nam dit seizoen de meeste hoekschoppen in de Eredivisie, 203. De Eindhovenaren scoorden drie keer uit een hoekschop dit seizoen.

De spelers van PSV stonden het vaakst buitenspel dit seizoen in de Eredivisie (97 keer).

PSV speelde het minst vaak gelijk in de Eredivisie. De Brabanders noteerden pas drie remises.

PSV ondernam de meeste doelpogingen dit seizoen: 488 keer (16,27 gemiddeld per wedstrijd) werd het vijandelijke doel bestookt.

AZ-middenvelder Markus Henriksen scoorde drie keer in zijn laatste vier duels.

PSV is ook de meest efficiënte ploeg. Van de 488 pogingen werden er namelijk negentig omgezet in een treffer, een percentage van 18,44 procent.

Mocht PSV verliezen van AZ, dan is dat de 350ste nederlaag van de Brabanders in de Eredivisie.

PSV is nét iets sterker dan AZ in Alkmaar. De Brabanders wonnen dertien keer tegen twaalf zeges van AZ. Negen keer speelden de teams gelijk.

Het is in de historie van PSV niet voorgekomen dat de ploeg ondanks acht competitienederlagen in één seizoen als tweede eindigde. Tijdens de laatste vier seizoen eindigden de Eindhovenaren ook al niet in de toptwee.

Waar PSV in zijn laatste elf uitwedstrijden telkens minimaal één keer scoorde, kreeg het in die duels ook telkens minimaal een doelpunt tegen.

Thuiswedstrijden meegerekend, scoorde PSV steeds minimaal één keer in zijn laatste 25 wedstrijden.

AZ won thuis vorig seizoen op de eerste speeldag met 3-1 van PSV (goals van Martens, Viergever en Altidore namens AZ, en Mertens voor PSV). <br /><br /> NOOT: Alle stats hebben betrekking op reguliere Eredivisiewedstrijden

Samenstelling: Willem van Beeren en Jasper Steppé
Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's