PSV gaat voor perfect jaar in toppers, Ajax kan magische reeks evenaren

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag zijn alle ogen gericht op de topper tussen Feyenoord en PSV in De Kuip. Ajax stuit in de lunchwedstrijd op ADO Den Haag.

PSV gaat voor perfect jaar in toppers, Ajax kan magische reeks evenaren

Ajax - ADO Den Haag

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Ajax staat op slechts vijf verliespunten na dertien speelrondes. Omdat PSV nog foutloos is, is dat ook meteen de achterstand op de koploper. Het wisselvallige ADO Den Haag boekte afgelopen weekeinde een kapitale zege bij PEC Zwolle en vond zo weer aansluiting met de middenmoot.

De laatste keer dat Ajax méér punten had dan nu na dertien competitieduels was in het seizoen 1997/98. Destijds stond de teller in deze fase van het seizoen op 37 punten, drie meer dan nu.

Tijdens de vorige speelronde rekende Ajax af met NAC Breda.

• Bij ADO Den Haag is het maar zeer de vraag of Nasser El Khayati in actie komt. De spelmaker heeft deze Eredivisie-jaargang een rechtstreeks aandeel in veertien van de zeventien goals van ADO Den Haag. Tien keer was El Khayati zelf trefzeker en vier keer leverde hij een assist.

• Ajax is zonder nederlaag in zijn laatste 24 thuisduels in alle competities (22 zeges en twee gelijke spelen). De laatste keer dat de Amsterdammers minimaal 25 achtereenvolgende wedstrijden voor eigen publiek ongeslagen bleven, was tussen maart 1995 en maart 1996 (toen 27 duels op rij).

• Tevens hield Ajax voor eigen publiek de nul in zijn laatste acht thuisduels in alle competities. Sinds de invoering van het betaald voetbal zetten de hoofdstedelingen slechts eenmaal een reeks neer van negen achtereenvolgende thuiswedstrijden met een clean sheet, tussen februari en mei 1971.

ADO Den Haag boekte vorige week een zege bij PEC Zwolle.

• De spelers van ADO Den Haag waren gedurende de eerste dertien speelrondes 167 keer het slachtoffer van een overtreding. Alleen hun collega's van Vitesse incasseerden meer overtredingen, namelijk 175.

Historie

• Ajax - ADO Den Haag staat voor de 45ste keer op het programma in de Eredivisie. De thuisploeg triomfeerde 34 maal, de bezoekers veroverden drie keer de volle buit in Amsterdam.

Spitsenstrijd bij Ajax: gretige Huntelaar of ongelukkige Dolberg?

• Afgelopen seizoen eindigde dit duel in 0-0. Ook toen stond later op de dag de kraker tussen Feyenoord en PSV op de rol.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - ADO Den Haag:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-2
2014/15 1-0
2015/16 4-0
2016/17 3-0
2017/18 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord - PSV

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Er staat veel op het spel in De Kuip. Als Feyenoord nog een rol wil spelen in de titelstrijd, moet het afrekenen met PSV. De Eindhovenaren azen op hun veertiende achtereenvolgende zege vanaf de Eredivisie-start. Feyenoord-uit is op papier de moeilijkste horde op weg naar een evenaring of een verbetering van het record van PSV uit 1987/88, dat pas in de achttiende speelronde voor het eerst averij opliep.

Samen met PSV is Feyenoord in competitieverband als enige nog zonder puntenverlies op eigen bodem. Door het gestaakte duel met VVV-Venlo speelde Feyenoord wel een thuisduel minder: zes om zeven.

Feyenoord zette vorige week FC Groningen opzij in De Kuip.

Sinds zijn komst naar PSV in de zomer van 2017 was Hirving Lozano in de Eredivisie zeven keer het slachtoffer van een overtreding die werd bestraft met een rode kaart, minimaal vijf keer vaker dan iedere andere speler.

• In zijn laatste zes Eredivisie-duels met PSV of Ajax ging Feyenoord onderuit, de slechtste reeks aller tijden voor de Rotterdammers in dit opzicht.

Mede door een fabelachtig doelpunt van Luuk de Jong kreeg PSV vorige week SC Heerenveen op de knieën.

• Sinds zijn terugkeer naar Feyenoord begin dit kalenderjaar veroverde Feyenoord gemiddeld 2,1 punten per wedstrijd met Robin van Persie in de basis. Als dit niet het geval is, daalt het moyenne naar 1,9 punt per duel.

• In 2018 rekende PSV in Eredivisie-verband al af met Ajax (twee keer) en Feyenoord (eenmaal). Slechts in één kalenderjaar wonnen de Eindhovenaren vier van zulke toppers, in 1981.

Historie

• 62 keer eerder ontving Feyenoord PSV in Eredivisie-verband. Met dertig thuiszeges en twaalf overwinningen voor de bezoekers is de balans duidelijk in het voordeel van de Rotterdammers.

• Afgelopen seizoen zegevierde PSV met 1-3. De laatste keer dat de Eindhovenaren twee jaar achter elkaar triomfeerden in De Kuip was in 1980/81 en 1981/82.

Historie Feyenoord - PSV: fraaie beelden uit de oude doos

• Feyenoord - PSV eindigde twintig keer onbeslist. Opmerkelijk is dat de laatste remise alweer dateert van 26 december 2006, toen het 1-1 werd. Sindsdien behaalde de thuisploeg liefst zeven zeges en was PSV vier keer succesvol.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - PSV:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-1
2014/15 2-1
2015/16 0-2
2016/17 2-1
2017/18 1-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heracles Almelo - VVV-Venlo

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

Nog altijd staat Heracles Almelo er prima voor, maar de euforie is na drie achtereenvolgende competitienederlagen inmiddels een stuk minder dan een maand geleden. VVV-Venlo veroverde vorige week op de valreep een punt tegen AZ en naderde Heracles Almelo tot op één punt.

• Kristoffer Peterson startte bijzonder sterk aan het seizoen, maar de Heracles Almelo-aanvaller staat inmiddels al twee maanden droog in Eredivisie-verband. Zijn laatste achttien schoten leverden geen treffer op.

Voor VVV-Venlo is het duel in Almelo het startsein van een drukke week. Donderdag wacht het inhaalduel bij Feyenoord en volgende week zondag volgt een thuisduel met FC Groningen.

Vorige week leed Heracles Almelo een pijnlijke nederlaag bij Fortuna Sittard.

• Van alle Eredivisie-teams incasseerde Heracles Almelo in de eerste dertien speelrondes de meeste goals uit standaardsituaties: elf. In de afgelopen drie competitiewedstrijden kreeg de formatie van trainer Frank Wormuth bovendien altijd een tegengoal uit een cornersituatie.

• Peniel Mlapa trof in zijn laatste vier Eredivisie-wedstrijden doel en kan pas de tweede speler worden van VVV-Venlo die dit in vijf Eredivisie-duels op rij doet. Eerder slaagde alleen Herman Teeuwen hierin, in 1960/61 (zes wedstrijden achtereen minimaal één treffer).

• In de eerste dertien speelrondes kende VVV-Venlo gemiddeld het laagste percentage balbezit (38). De ploeg van trainer Maurice Steijn bedient zich relatief gezien van de meeste lange passes.

VVV-Venlo veroverde vorige week knap een punt tegen AZ na een inhaalrace.

Historie

• Voor de achtste keer komen Heracles en VVV-Venlo elkaar in Almelo tegen in Eredivisie-verband. De thuisclub triomfeerde tot nu toe drie keer en de Limburgers hadden eenmaal succes.

• De meeste treffers in dit affiche vielen bij de editie van 2011/12, toen Heracles Almelo met 7-0 uithaalde. Bij rust stond het pas 2-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
2009/10 1-0
2010/11 2-2
2011/12 7-0
2012/13 1-1
2017/18 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - NAC Breda

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• Het laatste duel van deze speelronde is een heuse degradatiekraker. FC Groningen verzamelde tot nu toe slechts tien punten, twee meer dan rodelantaarndrager NAC Breda.

Na dertien speelrondes trof FC Groningen slechts twaalf keer doel met zijn 125 schoten, wat neerkomt op een zogeheten schotconversie van 9,6 procent. Alleen PEC Zwolle deed het nog minder goed in dit opzicht (9,1 procent).

Tot nu toe veroverde NAC Breda slechts één punt in een uitwedstrijd. Op 27 oktober werd het 1-1 tegen ADO Den Haag.

• FC Groningen ging in liefst vier van de laatste zes Eredivisie-duels met het team dat de speeldag begon als hekkensluiter onderuit. De noorderlingen triomfeerden slechts eenmaal in een dergelijk duel.

Robert Maaskant werkte als trainer voor zowel FC Groningen als NAC Breda.
Robert Maaskant werkte als trainer voor zowel FC Groningen als NAC Breda.

• Bij NAC Breda startten deze competitie al 24 verschillende spelers in de basis, minimaal vier meer dan elke andere club. In het hele vorige Eredivisie-seizoen stonden slechts 23 verschillende spelers aan de aftrap van NAC Breda-duels.

• Zowel NAC Breda als FC Groningen leed negen nederlagen in zijn eerste dertien Eredivisie-duels van dit seizoen, in beide gevallen betekent dat een evenaring van een negatief clubrecord. Geen van beide clubs ging ooit in tien van de eerste veertien wedstrijden onderuit.

Historie

• FC Groningen trok in precies de helft van de vorige 28 Eredivisie-thuisduels met NAC Breda aan het langste eind. Vier keer triomfeerden de bezoekers.

• De laatste keer dat dit affiche meer dan drie doelpunten opleverde, was in 2006/07. FC Groningen won toen met 3-1 door goals van Mark-Jan Fledderus, Erik Nevland en Koen van de Laak. Voor NAC Breda scoorde Edwin de Graaf.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - NAC Breda:

Seizoen Uitslag
2011/12 1-1
2012/13 1-1
2013/14 2-1
2014/15 1-0
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.