Borussia Dortmund heeft de kater van vorige week weggespoeld. Met een onnodig moeizame zege op FSV Mainz 05 werd de koppositie minimaal een dag heroverd op Bayern München.

Borussia Dortmund
2 - 1
FSV Mainz 05

Niet terugkijken op de pijnlijke nederlaag tegen Bayern dat vorige week met een strafexercitie Borussia Dortmund hardhandig naar de tweede plaats had verwezen. Zo luidde het devies van trainer Lucien Favre. De blik moest vooruit. Getuige het optreden tegen FSV Mainz 05 speelde de verloren kraker wel degelijk mee in de hoofden van BVB, ter inspiratie.

De gasten, waar Jean-Paul Boëtius een basisplaats had, werden zwaar onder druk gezet. Halverwege de eerste heft was het Dortmunder overwicht vertaald in twee treffers. Na ruim een kwartier kreeg Mario Götze aan de rechterkant de ruimte voor een voorzet, die door Jadon Sancho op waarde werd geschat; 1-0. Bij de 2-0 van de Engelse spits was het voorwerk verricht door Thomas Delaney.

Sancho werd met zijn negentien jaar en negentien dagen de jongste speler die in de Bundesliga tot elf doelpunten is gekomen. De international heeft sowieso een succesvol seizoen met ook al zeventien Bundesliga-assists.

Het geringe verzet van Mainz in de eerste helft deed Dortmund na rust de teugels laten vieren. Het bleef lang bij waarschuwingen voor de thuisploeg. In de 83ste minuut had Mainz met het nodige geluk de aansluitingstreffer via invaller Robin Quaison te pakken. De flipperkast-goal bleek niet de basis om BVB een nieuwe kater te bezorgen.

Door de (nipte) overwinning klom Borussia Dortmund ten koste van Bayern naar de eerste plaats in de Bundesliga met de wetenschap dat de voorsprong van twee punten zondag weer een achterstand kan worden als de Beierse concurrent bij Fortuna Düsseldorf wint.