Premier League domineert transfermarkt, Newcastle United 'big spender'

Reacties

Alleen in 2018 gaven de Premier League-clubs nog meer geld uit op de winterse transfermarkt. Dat is de eerste conclusie van onderzoeksbureau Deloitte, nu de rook is opgetrokken na Deadline Day.

Premier League domineert transfermarkt, Newcastle United 'big spender'
© Pro Shots

De afgelopen maand gaven de twintig clubs van het hoogste niveau in Engeland in totaal 295 miljoen pond uit, ruim 350 miljoen euro. Ter vergelijking: vorig jaar was dat, midden in de coronacrisis, nog zeventig miljoen pond (ruim tachtig miljoen euro). Alleen in 2018 waren de winterse transferuitgaven in de Premier League nog hoger: 430 miljoen pond (meer dan 500 miljoen euro).

Opvallend is dat het vooral de clubs in de onderste regionen waren die veel geld uitgaven. Burnley, Everton, Newcastle United, Norwich City en Watford gaven gezamenlijk 150 miljoen pond uit. De duurste wintertansfer kwam desondanks op naam van Liverpool, dat Luis Díaz voor 45 miljoen euro overnam van FC Porto. Newcastle zit daar kort achter met Bruno Guimarães.

Duurste wintertranfers 2021/22

Speler Van Naar Bedrag
Dusan Vlahovic Fiorentina Juventus 70 miljoen*
Ferran Torres Man City Barcelona 55 miljoen
Luis Díaz FC Porto Liverpool 45 miljoen*
Bruno Guimarães Lyon Newcastle 42 miljoen*
Lucas Digne Everton Aston Villa 30 miljoen
Chris Wood Burnley Newcastle 30 miljoen

* Kan nog oplopen middels bonussen. Bedragen in euro's.

De duurste wintertransfer in Europa kwam niet op naam van een Premier League-club. Juventus betaalde zeventig miljoen euro voor Dusan Vlahovic (Fiorentina). Toch kan de rest van Europa het Engelse transfergeweld niet bijbenen. De clubs uit La Liga, de Serie A, de Bundesliga en de Ligue 1 gaven samen 380 miljoen euro uit, maar drie miljoen meer dan de Premier League en de Football League gezamenlijk.

Newcastle
Ook als we de uitgaven per clubs van de afgelopen maand op een rij zetten, wordt die lijst gedomineerd door de Premier League. Newcastle United spant met honderd miljoen euro aan uitgaven de kroon, gevolgd door Juventus en, opmerkelijk genoeg, het financieel noodlijdende Barcelona. Daarna volgen met Liverpool, Everton, Aston Villa en Tottenham Hotspur liefst vier clubs uit de Premier League.

Kieran Trippier was de eerste winteraankoop van Newcastle United. Daarna volgden Burnley-spits Chris Wood, de Engelse verdedigers Dan Burn en Matt Target en de Braziliaanse middenvelder Bruno Guimarães
© Pro Shots
Kieran Trippier was de eerste winteraankoop van Newcastle United. Daarna volgden Burnley-spits Chris Wood, de Engelse verdedigers Dan Burn en Matt Target en de Braziliaanse middenvelder Bruno Guimarães

Daarbij moet worden aangetekend dat Juventus en Everton als enige clubs uit het rijtje met big spenders ook een flinke transfersom inden in januari. De Oude Dame liet Rodrigo Bentancur en Dejan Kulusevski (huur met optie tot koop) voor een gezamenlijk bedrag van 29 miljoen euro naar Spurs gaan, Everton ontving dertig miljoen euro van Aston Villa voor linksback Lucas Digne.

De uitgaven van de nieuwe club van Donny van de Beek, die op voorspraak van manager Frank Lampard werd gehuurd van Manchester United, kunnen nog flink oplopen. Dele Alli kwam op Deadline Day over van Tottenham Hotspur, dat bedragen ontvangt op basis van diens prestaties. Zo komt er twaalf miljoen euro richting Spurs bij de eerste twintig duels van Alli. Dat bedrag kan oplopen richting de vijftig miljoen.

big spenders op transfermarkt in januari

Club Bedrag Duurste speler Aantal aankopen
Newcastle United 102 miljoen Bruno Guimarães 5
Juventus 86 miljoen Dusan Vlahovic 3
Barcelona 55 miljoen Ferran Torres 2*
Liverpool 45 miljoen Luis Díaz 1
Everton 37,5 miljoen Vitaliy Mykolenko 5
Aston Villa 30 miljoen Lucas Digne 4
Tottenham 29 miljoen Rodrigo Bentancur 2

*Pierre-Emerick Aubameyang nog niet meegerekend. Bedragen in miljoen euro's. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Newcastle United
Meer over Newcastle United
Meer Juventus
Meer over Juventus
Meer Premier League
Meer over Premier League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.