Pot verwacht dat Wijnaldum kan spelen tegen Rusland

Bondscoach Cor Pot verwacht zondag een beroep te kunnen doen op Georginio Wijnaldum. Dat vertelde de coach van Jong Oranje zaterdag tijdens de persconferentie voorafgaand aan het duel met Jong Rusland.

Pot verwacht dat Wijnaldum kan spelen tegen Rusland

Wijnaldum hield aan de eerste wedstrijd van Jong Oranje op het Jeugd-EK in Israël lichte klachten over. De buitenspeler viel ongelukkig tijdens het duel met de Duitsers, dat met 3-2 werd gewonnen en kampt met een pijnlijk stuitje en een bilspierblessure.

Pot sprak al eerder de verwachting uit dat Wijnaldum het treffen van zondag zou gaan halen. Die bevestiging kreegt hij toen Wijnaldum zaterdag de training met goed gevolg kon doorstaan. Pot zal, op het moment dat groen licht voor de PSV-aanvaller uitblijft, kiezen voor Florian Jozefzoon of Memphis Depay, waarbij eerstgenoemde de beste papieren heeft.

'Wij moeten morgen puur van onze eigen kwaliteiten uitgaan', vertelde Pot over het duel met de Russen. 'Zoals we tegen Duitsland de eerste helft voetbalden. Als we dat kunnen opbrengen, heb ik er alle vertrouwen in.'

'Maar het wordt een hele zware wedstrijd', waarschuwt Pot voor gemakzucht. 'Iedereen denkt dat nu we van Duitsland hebben gewonnen, dat we al Europees kampioen zijn. Maar dat is natuurlijk niet zo. Rusland deed het goed tegen Spanje, al was het een verdiende nederlaag.'

'De Russen gaan reactievoetbal spelen', vervolgt Pot, die bij Zenit Sint-Petersburg assistent was van toenmalig hoofdcoach Dick Advocaat. 'Zenit was eigenlijk een uitzondering. Verder zit het in de cultuur van het Russische voetbal om zo te spelen. Dat zal morgen niet anders zijn. Maar we weten wat ons te wachten staat en we kennen de risico's. Ik denk dat we zover zijn dat we dat kunnen opvangen.'

Bij Rusland zullen de A-internationals Alan Dzagoev en Fedor Smolov hun opwachting maken. Zij werden, zoals al gepland was, ingevlogen vanuit Portugal, waar de A-ploeg een WK-kwalificatieduel met 1-0 verloor van Portugal. Smolov viel in, Dzagoev speelde niet. 'Maar voor hen zal het niet gemakkelijk zijn om helemaal uit Portugal te komen', aldus Pot.

'De Russen moeten ook wel', weet Pot. 'Zij hebben nul punten en zijn bij verlies zo goed als uitgeschakeld. Daarom zullen ze morgen wel iets verder vooruit gaan spelen. Dan lijkt het wel een beetje op het spel van Duitsland', besluit Pot, die verder nog niets wilde verklappen over zijn basiself.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen