Porto blijft koploper, zege voor Dingsdag en Gattuso

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Miljoenenaankoop Hulk heeft zijn eerste doelpunt in dienst van Zenit Sint-Petersburg gemaakt • Twintig minuten na rust maakte hij de aansluitingstreffer voor de landskampioen, die na 26 minuten al met 2-0 achter stond tegen Krylya Sovetov Samara • Roman Shirokov bezorgde Zenit twaalf minuten voor tijd het eerste punt sinds de Russische club ruim tachtig miljoen spendeerde aan de komst van Hulk en Axel Witsel, die door een bovenbeenblessure nog altijd op zijn debuut moet wachten voor de ploeg van trainer Luciano Spalletti • Zenit heeft zeventien punten na negen duels, vier minder dan koploper CSKA •

• Dinamo Moskou heeft in eigen huis tegen Amkar Perm, waar Gianluca Nijholt in de basis stond, de tweede zege van het seizoen geboekt (3-2) • Lang stond het door toedoen van Martin Jakubko (Amkar) en Jakob Jantscher 1-1, maar in het laatste kwartier won de ploeg van trainer Dan Petrescu alsnog door treffers van Kevin Kuranyi en Alexander Kokorin • Amkar speelde toen al ruim vijftig minuten met een man minder en scoorde in blessuretijd nog voor de eer •

• CSKA Moskou heeft met de zesde competitieoverwinning op rij de koppositie overgenomen van Terek Grozny • CSKA stond bij rust nog met 2-0 achter op bezoek bij Volga Nizhny Novgorod, maar Alan Dzagoev trok de stand na de pauze gelijk • Vier minuten voor tijd werd oud-VVV'er Ahmed Musa matchwinner met zijn derde treffer van dit seizoen •

• Terek Grozny moet door een 3-0 thuisnederlaag tegen Lokomotiv Moskou de koppositie aan CSKA Moskou laten • Na een reeks van vijf overwinningen ging Terek in de eigen Akhmat Arena hard onderuit door doelpunten van Maksim Grigoriev, Victor Obinna en Maicon • Lokomotiv gaat door de overwinning bovendien over Terek heen op de ranglijst • Beide teams hebben nu negentien punten, maar de ploeg van trainer Slaven Bilic heeft een veel beter doelsaldo • • Celtic heeft voor het eerst sinds 25 augustus weer een competitiewedstrijd gewonnen • Na een 2-2 gelijkspel tegen Hibernian en de 2-1 nederlaag van vorig weekend bij Saint Johnstone versloeg de ploeg van trainer Neil Lennon Dundee met 2-0 • Nadat aanvoerder Scott Brown in de 38ste minuut nog een strafschop had gemist, schoot aanvaller Gary Hooper twee minuten voor rust wel raak • Vlak na de pauze bepaalde Victor Wanyama de eindstand op 2-0 • • Joshua John heeft FC Nordsjælland in zijn zesde competitieoptreden niet aan een overwinning kunnen helpen • De 23-jarige vleugelspits scoorde na 32 minuten op aangeven van Andreas Laudrup wel al voor de zevende keer dit seizoen, maar nog voor rust maakte Randers FC gelijk • Door de remise blijft Nordsjælland derde, op vijf punten van koploper FC Kopenhagen, dat zondag nog in actie komt • • Anderlecht heeft vier dagen na de knappe 0-0 bij AC Milan in de Champions League met veel moeite gewonnen bij SV Zulte Waregem • Op aangeven van Davy De Fauw kopte Aleksandar Trajkovski in de achtste minuut de thuisclub op voorsprong, maar Dieumerci Mbokani zorgde na een half uur - eveneens met een kopbal - voor de gelijkmaker • Na een klein uur zette invaller Aleksandr Jakovenko de ploeg van trainer John van den Brom op voorsprong, maar niet veel later maakte Jens Naessens gelijk • Hij stond op dat moment amper tien seconden binnen de lijnen • De wedstrijd leek te gaan eindigen in 2-2, maar kort voor tijd kopte Tom De Sutter uit een voorzet van uitblinker Milan Jovanovic de 2-3 binnen •

• Harm van Veldhoven heeft met KV Mechelen zijn derde overwinning van het seizoen geboekt • In eigen huis was het met 3-0 te sterk voor Bergen • Boubacar Diabang was met twee doelpunten de grote uitblinker • Mads Junker begon in de basis, maar werd in de 72ste minuut vervangen door Nicklas Pedersen • Ook Thomas Enevoldsen kwam als invaller in het veld •

• SC Lokeren verzuimde zich te nestelen in de subtop van de Eerste Klasse • Op eigen veld kwam het niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen OH Leuven • Milos Maric leek Lokeren in de 82ste minuut aan de overwinning te helpen, maar twee minuten voor tijd zorgde Karel Geraerts na een dribbel voor de 2-2 eindstand • • Besiktas heeft in de uitwedstrijd tegen Gaziantepspor een 2-1 voorsprong uit handen gegeven • Door goals van Olcay Sahan en Hugo Almeida ging de topclub uit Istanbul na 67 minuten aan de leiding • Een benutte strafschop van Cenk Tosun en een doelpunt in blessuretijd van Orhan Gulle resulteerden echter in de eerste nederlaag van dit seizoen • Besiktas blijft daardoor vierde met acht punten uit vijf duels • • Lorient is na zes speelronden nog altijd ongeslagen • In eigen huis kwam het tegen Olympique Nice na veertig minuten op een 1-0 achterstand door een treffer van Camel Meriem • Twintig minuten na rust leek de eerste nederlaag van het seizoen onafwendbaar, toen Grégory Bourillon rood kreeg •Een minuut voor tijd kon trainer Christian Gourcuff alsnog juichen toen Kévin Monnet-Paquet alsnog gelijk maakte • Lorient blijft door het gelijkspel bovenin meedoen met twaalf punten, evenveel als nummer drie Paris Saint-Germain •

• Stade Reims heeft zich met een 2-0 overwinning op AS Nancy gehandhaafd in de subtop van de Ligue 1 • De promovendus uit Noord-Frankrijk staat met tien punten uit zes duels op de vijfde plaats • Zondag kan Girondins Bordeaux nog wel voorbij komen • • FC Sion blijft het goed doen in de Zwitserse competitie • De ploeg van verdediger Michael Dingsdag, die de hele wedstrijd speelde, won thuis met 2-1 van FC Thun • De Braziliaan Leo Itaperuna nam beide treffers voor zijn rekening • De van AC Milan overgekomen Gennaro Gattuso speelde 78 minuten mee • • FC Porto blijft door een 4-0 overwinning op Beira Mar lijstaanvoerder • Trainer Vitor Pereira zag in de eerste helft met Jackson Martínez, Silvestre Varela en James Rodríguez zijn gehele voorhoede scoren • Na de onderbreking tekende verdediger Maicon voor de vierde Porto-treffer van de avond • Porto heeft nu tien punten na vier duels • Zondag kan Benfica met een overwinning op Académica Coimbra op gelijke hoogte komen • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.