Politiek spel: salarisdiscussie VS-vrouwen leidt tot WK-dreigement Biden

Reacties

Het voetbal in Amerika is onderdeel geworden van het politieke spel. De democratische presidentskandidaat Joe Biden, de uitdager van zittend president Donald Trump, heeft een verloren rechtszaak van de Amerikaanse vrouwen aangegrepen voor een stevig dreigement aan het adres van de voetbalbond.

Politiek spel: salarisdiscussie VS-vrouwen leidt tot WK-dreigement Biden
© Pro Shots

Zaterdag werd bekend dat de vrouwen van de Amerikaanse nationale ploeg een rechtszaak verloren hadden. Een rechter oordeelde dat er geen sprake was van structurele onderbetaling door de Amerikaanse voetbalbond (USSF). De Amerikaanse wereldkampioenen wilden immers hetzelfde verdienen als hun mannelijke collega's en hadden op basis van de Equal Pay Act een claim van 66 miljoen dollar neergelegd. De rechter wees die claim af.

Megan Rapinoe, voorvechtster van de gelijke betaling en aanvoerder, liet al weten het daar niet bij te laten zitten. En daar komt Biden in beeld. Rapinoe heeft een warme band met de uitdager van Trump, aan wie ze weer een bloedhekel heeft en dat ook diverse malen liet weten. Ze zou zelfs running mate van Biden willen worden.

Biden mengde zich in de discussie met een tweet. Niet alleen riep hij de Amerikaanse vrouwen op te blijven vechten. Nee, hij plakte daar ook een dreigement aan vast. Als het immers niet tot gelijke betaling zou komen en hij zou president worden; dan zou de voetbalbond op zoek kunnen naar andere geldschieters voor het WK van 2026 dat in Canada, Mexico en de Verenigde Staten gehouden wordt. Of het allemaal daadwerkelijk zover komt, valt te bezien. Duidelijk is wel dat het voetbal wordt aangegrepen om terrein te winnen ten opzichte van Trump.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.