Amerikaanse vrouwen bijten in het stof in strijd om 'equal pay'

Reacties

De vrouwen van de Amerikaanse nationale ploeg hebben vrijdag een rechtszaak verloren in de strijd om gelijke salarissen. Een rechter in Californië oordeelde dat zij niet onderbetaald worden ten opzichte van de mannenploeg.

Amerikaanse vrouwen bijten in het stof in strijd om 'equal pay'
© Pro Shots

De Amerikaanse vrouwen spanden vorig jaar een rechtszaak aan omdat ze van mening waren dat de Amerikaanse voetbalbond (USSF) hen minder zou betalen dan de mannenploeg van de VS. En dat zou in strijd zijn met de zogeheten Equal Pay Act. Ze legden daarom een claim van ruim 66 miljoen dollar neer. Volgens de rechter konden de speelsters echter niet aantonen dat ze minder worden betaald dan de mannen.

De rechtbank in Californië stelde zelfs vast dat het vrouwenelftal tussen 2015 en 2019 per wedstrijd gemiddeld zo'n 220 duizend dollar verdiende, tegenover zo'n 212 duizend dollar voor de mannen. In totaal kregen de vrouwen in die periode 24,5 miljoen dollar uitgekeerd door de USSF, de mannen 18,5 miljoen dollar. Dat er toch nog verschillen zijn met de mannen, komt door gemaakte afspraken, niet door discriminatie vanuit de bond.

Zo kozen de vrouwen voor hogere gegarandeerde inkomsten in hun afspraken met de USSF in plaats van hogere prestatiebonussen, die zijn opgenomen in de afspraken met de mannenploeg. Die zouden bij het winnen van het WK, zoals de vrouwenploeg vorig jaar deed door Oranje in de finale te verslaan, tot hogere inkomsten hebben geleid. Maar volgens de rechter was de claim onterecht dat de vrouwen als wereldkampioen meer zouden moeten verdienen.

Vrouwenhaat
Eerder dit jaar stapte USSF-baas Carlos Cordeiro nog op naar aanleiding van de strijd met de vrouwenploeg, nadat een verklaring van de bond voor veel kritiek had gezorgd. Daarin stond onder meer dat de mannen meer geld verdienden, omdat zij te maken hebben met 'een grotere verantwoordelijkheid' en 'een hoger vaardigheidsniveau gebaseerd op snelheid en kracht'. Megan Rapinoe betitelde dat als 'schaamteloze vrouwenhaat en seksisme'.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Amerikaanse vrouwen laten het er dan ook niet bij zitten. Zo reageerde Rapinoe op Twitter dat ze zullen blijven strijden voor gelijkheid in betaling. De 34-jarige international kwam vrijdag ook op een andere manier in het nieuws. Ze zou aan de decocratische presidentskandidaat Joe Biden hebben laten weten campagne te willen voeren als diens running mate. Rapinoe is een fel tegenstander van president Donald Trump.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.