Polen doorstaat Saoedische storm dankzij Szczesny, Zielinski en Lewandowski

Saoedi-Arabië heeft de stuntzege op Argentinië geen goed vervolg kunnen geven. De ploeg van bondscoach Hervé Renard verloor in een onderhoudende wedstrijd met 2-0 van Polen. Robert Lewandowski maakte zijn eerste doelpunt op een WK en gaf tevens een assist. Polen (vier punten) en Saoedi-Arabië (drie) hebben allebei nog uitzicht op de volgende ronde.

Polen
Polen
2 - 0
Saoedi-Arabië

Sebastian Szymanski was zijn basisplaats kwijt bij Polen: Przemyslaw Frankowski kreeg de voorkeur boven de aanvaller van Feyenoord. Saoedi-Arabië kon niet beschikken over aanvoerder Salman Al-Faraj, die geblesseerd raakte tegen Argentinië. Het goede gevoel van de megastunt was duidelijk nog aanwezig, want Saoedi-Arabië kwam fel voor de dag, verstoorde de opbouw van Polen en zocht naar een vroeg openingsdoelpunt.

Mohamed Kanno was in de openingsfase het dichtst bij, maar zag Wojciech Szczesny redding brengen. Het was de eerste van vele cruciale reddingen die de keeper van Polen zou verrichten. Dat de Europeanen het lastig hadden, bleek ook uit de drie gele kaarten die ze kregen tussen minuut 15 en 19. Omdat Saoedi-Arabië in het restant van de eerste helft ook tweemaal geel kreeg, werd het hoogste aantal gele kaarten uitgedeeld in de eerste helft van een WK-wedstrijd sinds de finale tussen Nederland en Spanje van 2010.

Gaandeweg de eerste helft werd Polen gevaarlijker en uiteindelijk resulteerde die kentering in de 1-0. Robert Lewandowski ontving de bal bij de eerste paal, maar zag zelf geen mogelijkheid om te schieten. Hij bracht Zielinski echter wel in stelling om diens tiende interlanddoelpunt te maken. Niet veel later kreeg Saoedi-Arabië echter een gouden kans op de gelijkmaker. Na het bekijken van videobeelden wees scheidsrechter Wilton Pereira Sampaio vanwege licht contact tussen Krystian Bielik en Saleh Al-Shehri naar de stip.

Salem Al-Dawsari ontfermde zich over de strafschop, die werd gekeerd door Szczesny. Ook de rebound van Mohammed Al-Breik bleek een prooi voor de alerte keeper. Ongetwijfeld had Renard in de pauze weer een donderspeech gegeven, want Saoedi-Arabië begon fel aan de tweede helft. Al-Dawsari stuitte opnieuw op Szczesny en ook Firas Al-Buraikan liet een grote kans onbenut. Daarna trof Polen echter tweemaal het aluminium: Arek Milik kopte op de lat en Robert Lewandowski liep de bal met de knie tegen de paal.

Abdulelah Al-Malki schoot tegendraads naast het doel van Polen en beging niet veel later een grote fout die resulteerde in de 2-0 van Polen. Hij nam de bal vlak voor het eigen strafschopgebied verkeerd aan en zag Lewandowski profiteren: de spits reageerde snel, maakte oog in oog met doelman Mohammed Al-Owais geen fout en scoorde voor het eerst op een WK. De emoties liepen zichtbaar hoog op bij Lewandowski. Hij liet vervolgens wel een goede kans op de 3-0 onbenut, maar de vreugde was er niet minder door.