Play-offs dichtbij voor Zwolle dankzij Ajax-huurlingen

PEC Zwolle heeft uitstekende zaken gedaan in de jacht op een plek in de play-offs. NEC werd verslagen (2-0), waardoor de ploeg van trainer Ron Jans de Nijmegenaren én Vitesse op de ranglijst passeert.

Zaterdag ging PEC nog hard onderuit bij AZ (5-1), maar tegen NEC - dat zondag nog met 2-1 te sterk was voor SC Cambuur - kwam de club uit Overijssel geen moment in de problemen. De bezoekers waren machteloos en kwamen in de zeventiende minuut op achterstand door een schitterende treffer van Sheraldo Becker. De van Ajax gehuurde aanvaller schoot van zo'n twintig meter fantastisch raak. Tien minuten later zorgde Queensy Menig, die ook van de Amsterdammers gehuurd wordt, voor 2-0. Vanaf de linkerkant trok de aanvaller naar binnen en zijn schot belandde via tegenstander Janio Bikel in de verre hoek.

Blijdschap bij doelpuntenmakers Sheraldo Becker en Queensy Menig.

NEC-trainer Ernest Faber, die na dit seizoen vertrekt naar FC Groningen, was niet te spreken over de prestatie van zijn ploeg en voerde negen minuten voor rust een dubbele wissel door. Bikel en Anthony Limbombe werden vervangen door Joey Sleegers en Mihai Roman. Desondanks slaagde de club uit Nijmegen er niet meer in er een wedstrijd van te maken. Ook na rust waren de beste kansen voor Zwolle. Ouasim Bouy was dicht bij 3-0, maar zijn kopbal belandde tegen de paal. In het laatste kwartier werd NEC iets gevaarlijker, maar Kevin Begois - de vervanger van de geschorste Mickey van der Hart - hield zijn doel schoon. En dat terwijl Zwolle de afgelopen twaalf thuisduels telkens minimaal één treffer incasseerde.

Door de 2-0 overwinning schreef Zwolle geschiedenis, want voor het eerst in de clubhistorie won de club vijf Eredivisie-wedstrijden op rij voor eigen publiek. Ook steeg de ploeg van Jans twee plaatsen in de Eredivisie. NEC en Vitesse, dat dinsdag met 2-0 verloor van koploper PSV, werden gepasseerd. Zwolle is de nieuwe nummer zeven, waardoor deelname aan de play-offs om Europees voetbal lonkt. Daarvoor volstaat een plek bij de eerste acht als de winnaar van de KNVB-beker - Feyenoord of FC Utrecht - bij de eerste zeven eindigt.