'Plannen FIFA voor 'Super Club WK' nemen serieuze vormen aan'

Reacties

De FIFA heeft concrete plannen om de Confederations Cup van het internationale programma af te halen. De wereldvoetbalbond zou het toernooi willen vervangen door een 'Super Club WK'.

'Plannen FIFA voor 'Super Club WK' nemen serieuze vormen aan'

Volgens het Spaanse Marca is er nog veel werk aan de winkel, maar zijn de plannen van de FIFA inmiddels concreet. De wereldvoetbalbond wil een toernooi creëeren met 24 clubs, waarvan 12 uit Europa. Het WK voor clubs moet in totaal zo'n drie weken gaan duren: er komen acht poules met drie ploegen en de groepswinnaars plaatsen zich voor de kwartfinales. De uiteindelijke finalisten spelen in totaal dus vijf duels in de competitie.

De FIFA heeft bedacht dat het 'Super WK' om de vier jaar gehouden moet gaan worden, in het jaar voor het WK voor landenteams. In deze zomers staat momenteel de Confederations Cup op het programma, maar dit toernooi (dat afgelopen zomer nog werd gewonnen door wereldkampioen Duitsland) zou dus plaats moeten maken en verdwijnen. Al eerder werd bekend dat de FIFA zou nadenken over de toekomst van de Confederations Cup.

Deelnemersveld
Marca heeft begrepen dat Europa 12 van de 24 deelnemers moet gaan leveren. Het gaat om de winnaars van de Champions League van de laatste vier jaar, de verliezende finalisten van het miljardenbal en de clubs met het hoogste UEFA-coëfficiënt. Mocht er op dit moment een deelnemersveld samengesteld moeten worden, dan zou dat betekenen dat Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, Bayern München, Paris Saint-Germain, Sevilla, Manchester City, Borussia Dortmund, Benfica, Arsenal en FC Porto zouden meedoen.

Zuid-Amerika zou vijf deelnemers leveren, terwijl er twee ploegen uit Afrika, twee ploegen uit Azië en twee ploegen uit Noord-Amerika mogen meedoen. Er moeten nog worden besloten of het laatste ticket dan naar Oceanië zou gaan, of dat een ploeg uit deze regio nog een play-offwedstrijd zou moeten spelen tegen een team uit een andere confederatie.

Het is de bedoeling dat het WK voor clubs wordt gespeeld in het land waar ook het WK voor landenteams wordt gehouden, maar omdat het WK van 2022 in de winter wordt afgewerkt, kan het eerste toernooi niet in Qatar gespeeld worden. Bronnen noemen China als de ideale bestemming om het nieuwe 'Super Club WK' te laten beginnen. De FIFA heeft nog niet op de berichtgeving gereageerd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.