Pijnlijke wissel Hudson-Odoi op pijnlijke middag voor Chelsea

Chelsea is zaterdag tegen onverwachts puntenverlies aangelopen. Op bezoek bij Southampton, de laatste weken toch hopeloos uit vorm, kwamen de Londenaren niet verder dan een gelijkspel. De rol van Callum Hudson-Odoi in dit duel gaf stof tot napraten.

Southampton
Southampton
1 - 1
Chelsea
Chelsea

Hudson-Odoi begon voor de uitwedstrijd in het St. Mary's Stadium op de bank en werd bij de start van de tweede helft in de ploeg gebracht voor de geblesseerd geraakte Tammy Abraham. Thomas Tuchel was blijkbaar niet erg onder de indruk van wat de aanvaller liet zien, want een kwartier voor tijd moest Hudson-Odoi alweer plaatsmaken voor Hakim Ziyech. De vleugelflitser reageerde bijzonder verbaasd toen hij zag dat hij degene was die naar de kant moest.

Het was een pijnlijke ingreep van Tuchel, die met zijn ploeg de laatste vier competitiewedstrijden gewonnen had. In deze serie deed Ziyech overigens geen enkele keer mee en ook zaterdagmiddag moest de voormalig Ajacied weer op de bank beginnen. Southampton verloor voor zaterdag zijn laatste zes competitiewedstrijden, met in die reeks onder meer een 9-0 nederlaag bij Manchester United, en liep dan ook niet over van het zelfvertrouwen.

Chelsea rekende zich voor de trip naar het St. Mary's Stadium misschien al rijk en was in de eerste helft ook zeker de bovenliggende partij. De bezoekers hadden constant de bal in het bezit, maar maakten te vaak de verkeerde keuzes in de eindfase. Southampton deed het wat dat betreft beter en kwam bij het eerste schot op doel direct op voorsprong. De Chelsea-defensie lag helemaal open toen Liverpool-huurling Takumi Minamino werd weggestuurd door Nathan Redmond en de Japanner bleef uiterst koel. Minamino zette César Azpilicueta en doelman Edouard Mendy op het verkeerde been en schoof met buitenkant voet binnen.

De voorsprong was volledig tegen de verhoudingen in (Southampton had in de eerste helft nog geen dertig procent balbezit) en Chelsea moest in de achtervolging. Een invalbeurt van Ziyech leek in de zoektocht naar openingen misschien logisch, maar Tuchel zag geen reden om de technicus voor de start van de tweede helft al te laten invallen. Vanaf de kant zag Ziyech hoe Mason Mount voor de gelijkmaker zorgde. De middenvelder werd met een onhandige tackle neergehaald door Southampton-aanvaller Danny Ings en schoot de verdiende strafschop zelf binnen.

Chelsea wilde direct doorpakken, maar bleef moeite houden met het creëren van kansen. Het vele balbezit kon maar niet worden omgezet in gevaar en zo kabbelde de wedstrijd lange tijd maar een beetje voort. Chelsea ontsnapte nog aan een nieuwe achterstand, toen Jannik Vestergaard op de lat kopte, en een kwartier voor tijd bracht Tuchel dan toch Ziyech (en Jorginho) binnen de lijnen. De verse krachten hadden niet de geniale ingeving waar op gehoopt werd en zo zet Chelsea zijn plek in de topvier op het spel. West Ham United en Liverpool kunnen later dit weekend passeren.