Man Utd evenaart Premier League-record op ongekend doelpuntrijke avond

Na de blamage tegen Sheffield United en het teleurstellende gelijkspel tegen Arsenal heeft Manchester United zich op ongekende wijze hersteld. Southampton werd verslagen met een recordscore. Grote dank daarvoor ging uit naar Alexandre Jankewitz, die bij zijn Premier League-basisdebuut voor Southampton al na anderhalve minuut rood pakte.

Manchester United
9 - 0
Southampton
Southampton

Krankzinnig. Ongelooflijk. Bizar. Woorden van dergelijke strekking dekten de lading van de eerste minuten van Jankewitz in het eerste elftal van Southampton. De negentienjarige Zwitser had al eens kort meegedaan in het FA Cup-toernooi, maar dinsdagavond mocht hij het ook eens vanaf de aftrap laten zien aan coach Ralph Hasenhüttl. Die zag echter tot zijn grote schrik dat de bewijsdrang van Jankewitz totaal verkeerd uitpakte. De jongeling werd volkomen terecht al binnen twee minuten naar de kleedkamers gestuurd na een harde charge op Scott McTominay. Daarmee schaarde Jankewitz zich in een klein rijtje van spelers die al binnen twee minuten een rode kaart kregen getoond in de Premier League.

Het tiental van Southampton moest zodoende proberen om er in de resterende 88 minuten nog een wedstrijd van te maken. Dat lukte echter niet. Hoewel Manchester United geen vertrouwen tankte in de laatste wedstrijden was het duel met tien Southampton-spelers geen enkel probleem voor The Red Devils, waar Donny van de Beek op de bank was begonnen.

Van de Beek zag vanaf de bank hoe zijn ploeggenoten al in de eerste helft jacht zette op een monsterscore. Na achttien minuten was het Aaron Wan -Bissaka die zijn eerste goal namens United maakte op Old Trafford en zijn openingstreffer werd nog voor rust gevolgd door nog eens drie treffers: Marcus Rashford wipte met zijn 83ste goal voor United over Éric Cantona heen, Jan Bednarek maakte een eigen goal en Edinson Cavani knikte de 4-0 tegen de touwen. Laatstenoemde dacht ook nog een penalty te krijgen, maar na tussenkomst van de VAR bleek Cavani buiten het strafschopgebied te zijn neergehaald.

Na een 4-0 ruststand mocht Van de Beek, net als Anthony Martial, de gehele tweede helft meedoen. Het eerste noemenswaardige moment waarbij de Nederlander betrokken was, was zijn eerste gele kaart voor United. Uit de vrije trap die volgde, dacht Southampton bovendien te scoren via Ché Adams, maar na het nodige lijnen trekken van de VAR bleek Adams toch héél nipt buitenspel te staan. Zelfs een eretreffer was Southampton daarmee niet gegund, want in de resterende minuten maakte Manchester verder gehakt van The Saints.

Van de Beek kon zijn stempel niet meer drukken, maar de ploeg van Ole Gunnar Solskjaer wist nog wel volop te scoren. Martial ramde de 5-0 hard in het dak van het doel, McTominay schoot de 6-0 binnen en in de slotfase werd het ook nog 7-0. Die zevende kwam van Bruno Fernandes die na een nieuwe rode kaart voor Southampton een penalty mocht nemen. Het was Bednarek die na zijn eigen goal ook nog rood kreeg. Hij haalde Martial neer en moest vroegtijdig naar de kleedkamer. Fernandes benutte de penalty.

Daarmee was het United-feest nóg niet over. Martial maakte er namelijk in de slotfase ook nog 8-0 van. Op 25 oktober 2019 verloor Southampton met 0-9 van Leicester City en nu kregen The Saints diezelfde cijfers om de oren. Manchester United evenaarde dankzij Daniel James het eigen Premier League-record: 9-0!