Penalty helpt De Graafschap langs FC Dordrecht

De Graafschap heeft na meer dan dertig jaar de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi bereikt. Een penalty was FC Dordrecht te machtig (0-1).

De Graafschap had zich 33 jaar geleden voor het laatst geschaard bij de laatste acht van de Nederlandse bekerstrijd. Met FC Dordrecht als tegenstander leek de Doetinchemse formatie die prestatie zonder al te veel problemen te kunnen evenaren.

Maar De Graafschap had het bijzonder lastig met FC Dordrecht, dat in de Jupiler League de voorlaatste plaats inneemt. Aan de Krommedijk deden de gastheren in de eerste helft niet veel onder voor de Eredivisionist. Dat vertaalde zich ook in de kansen voor beide doelen, want zowel De Graafschap-goalie Erik Heijblok als zijn Dordtse collega Sjoerd Rensen moest handelend optreden.

Halverwege de tweede helft kreeg het bekersucces van De Graafschap gestalte. In een wedstrijd die qua niveau steeds verder wegzakte, was een actie van Ben Sahar de voorbode van de uitschakeling van FC Dordrecht. De Israëlische spits ging binnen de zestien onderuit door toedoen van keeper Rensen, zo oordeelde scheidsrechter Dick van Egmond.

Jason Oost benutte de strafschop onberispelijk en besliste zo de bekerwedstrijd. FC Dordrecht was via Nick Coster nog dicht bij de gelijkmaker, maar Heijblok voorkwam de gelijkmaker en hielp De Graafschap zo aan een plaats in de kwartfinales waar De Superboeren zolang op hadden gewacht.