PEC Zwolle pakt periodetitel, eerste zeges voor Lokhoff en Advocaat

PEC Zwolle heeft het kampioenschap in de tweede periode van de Keuken Kampioen Divisie in de wacht gesleept. De ploeg van Dick Schreuder won ternauwernood van Almere City, terwijl concurrent Heracles Almelo niet voorbij Jong AZ kwam. In de algehele ranglijst komt PEC op drie punten achterstand van de koploper. Dick Advocaat boekte zijn eerste overwinning met ADO Den Haag.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
3 - 2
Almere City FC

PEC werd periodekampioen, maar het in vorm verkerende Almere was geen makkelijke prooi. Halverwege de eerste helft kwamen de bezoekers op voorsprong. Een slimme steekpass van Jeredy Hilterman stelde Pascu in staat om te scoren. Thomas van den Belt zorgde met zijn achtste doelpunt van het seizoen voor de 1-1; in de tweede helft incasseerde Almere-middenvelder Jorrit Smeets een directe rode kaart voor een tackle op Bram van Polen.

Toch kwamen de bezoekers op 1-2 door een fraaie treffer van Hilterman. Davy van den Berg maakte er 2-2 van. Een andere grote opsteker voor PEC was de terugkeer van Ryan Thomas, die zijn eerste officiële minuten maakte sinds 3 oktober 2021. Door een laat doelpunt van Apostolos Vellios, nadat keeper Nordin Bakker een corner niet goed wegwerkte, veroverde PEC de periodetitel.

Jong AZ
Jong AZ
1 - 1
Heracles Almelo

Heracles moest minstens evenveel punten pakken als PEC om nog periodekampioen te kunnen worden. De bezoekers baalden toen een doelpunt van Nikolai Laursen na ruim dertig minuten werd afgekeurd wegens buitenspel, maar kwam dankzij een kopbal van Rigino Cicilia toch op voorsprong in de eerste minuut van de blessuretijd. Daarmee leek de wedstrijd beslist, maar niets was minder waar. Met zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal zorgde Wouter Goes in minuut 95 voor de 1-1. AZ kreeg nog wel een rode kaart: Mexx Meerdink liet zich gaan tijdens een opstootje en moest inrukken.

MVV Maastricht
2 - 2
De Graafschap

Met een diagonaal schot in de linkerhoek liet Philip Brittijn de meegereisde supporters juichen, maar MVV kantelde de wedstrijd. Nicky Souren bracht de stand in evenwicht na goed voorbereidend werk van Koen Kostons, alvorens Ruben van Bommel op aangeven van diezelfde Kostons de comeback van MVV completeerde. De zege leek aanstaande, maar Jeffry Fortes bepaalde anders met een rake kopbal uit een corner.

Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 1
FC Eindhoven

Het werd een moeizame wedstrijd voor Jong Ajax. De thuisploeg overleefde de eerste helft nog zonder tegendoelpunten, maar kreeg het deksel op de neus aan het begin van de tweede. Evan Rottier ontsnapte aan de aandacht van de Amsterdamse defensie, omspeelde keeper Nigel Bertrams en rondde af in een leeg doel. Ajax zocht naar de gelijkmaker en kreeg loon naar werken dankzij een inzet van Jaydon Banel.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
1 - 1
Helmond Sport

VVV won de vorige drie wedstrijden en leek goed op weg om die reeks voort te zetten, want na een half uur brak Nick Venema de ban met een afstandsschot waar keeper Mike Havekotte zich lelijk op verkeek. Helmond kreeg voor de rust geen voet aan de grond, maar kroop na de pauze uit de schulp. Het offensief resulteerde in de gelijkmaker van Bram van Vlerken uit een droge knal. Helmond eindigde de wedstrijd met tien man na een tackle van Arno Van Keilegom op Tristan Dekker, maar nam wel een punt mee uit Limburg

Willem II
Willem II
1 - 0
Roda JC Kerkrade

Het eerste doelpunt van 2023 in het Nederlands betaald voetbal kwam van Elton Kabangu, die al toesloeg in de eerste minuut. De aanvaller van Willem II verscheen na een rappe tegenaanval oog in oog met keeper Moritz Nicolas en bleef koel. De vroege treffer bleek geen voorbode van een doelpuntenfestijn. Integendeel: het bleef bij die ene goal, waardoor Willem II steviger in het zadel zit in de jacht op een plek in de play-offs.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 1
Jong PSV
Jong PSV

De eerste wedstrijd van Ton Lokhoff als interim-trainer bij NAC kende een spectaculair begin. In de tweede minuut maakte Jason van Duiven met wat fortuin de 0-1 voor PSV via doelman Roy Kortsmit, maar twee minuten later kwam NAC langszij. Odysseus Velanas diende als eindpunt van een aanval na een goede balverovering. PSV kreeg nog een forse tegenvaller in de openingsfase – Richard Ledezma viel geblesseerd uit – en incasseerde na een halfuur de 2-1. Een verre ingooi van Boyd Lucassen werd verkeerd ingeschat door Emmanuel van de Blaak, waardoor Jort van der Sande kon afwerken. Daarmee bepaalde hij de eindstand.

TOP Oss
TOP Oss
2 - 1
Telstar
Telstar

Glynor Plet was verreweg de meest opvallende man in de eerste helft. De aanvaller maakte een eigen doelpunt in de tiende minuut, maar stond vervolgens met een goede interceptie aan de basis van de gelijkmaker van Christos Giousis. Zes minuten voor de rust waagde Plet een schot van grote afstand omdat Thijs Jansen ver voor zijn doel stond, maar de Feyenoord-huurling was toch op tijd terug. TOP trok de wedstrijd vlak voor tijd naar zich toe dankzij een doelpunt van Rick Dekker.

FC Den Bosch
1 - 4
Jong FC Utrecht

Met zijn allereerste doelpunt in het betaald voetbal bracht Julliani Eersteling de bezoekers op voorsprong in de 25ste minuut. De verdediger stond op de juiste plek om te profiteren in een scrimmage. Vlak voor de rust miste Christopher Mamengi een gigantische kopkans op de 0-2, maar die misser werd Utrecht niet fataal. In de tweede helft breidde Derensili Sanches Fernandes de marge uit na een counter. Daarna kopte Joey Konings de aansluitingstreffer binnen en schoot Fernandes de 1-3 binnen van grote afstand, toen keeper Wouter van der Steen mijlenver zijn doel uit was gekomen. Het slotakkoord was van Mees Rijks in de blessuretijd.

FC Dordrecht
0 - 1
ADO Den Haag

Na zijn eerste zege als trainer van ADO kan Advocaat zeker niet klagen over de arbitrage, want meerdere beslissingen vielen uit in het voordeel van de bezoekers. Zo leidde een overtreding van Tyrese Asante op Boubakar Camara niet tot een strafschop, kreeg Jari Schuurman een rode kaart na een charge op Xander Severina, kreeg ADO een penalty na een overtreding van Alessio Miceli op Malik Sellouki én werd een doelpunt van Samuele Longo afgekeurd omdat Aliou Baldé de bal niet binnen zou hebben gehouden. Op dat moment was de eindstand al bereikt, want Mario Bilate had de strafschop benut voor ADO.