PEC Zwolle meldt zich na hectisch slot in Eredivisie-top

PEC Zwolle heeft zaterdagavond in de laatste seconden de winst gepakt tegen FC Groningen. Een vermakelijk duel, met onder meer een rode kaart en een discutabele treffer, eindigde in 3-2 voor de thuisploeg.

PEC Zwolle begon de wedstrijd sterk, wat direct leidde tot een een schot van Stef Nijland dat gekeerd werd door doelman Sergio Padt. Enkele minuten later kreeg de spits een nieuwe kans, nadat hij de rebound van een schot van Youness Mokhtar voor de voeten kreeg. Deze bal werd door Ruben Jenssen van de lijn gehaald.

Ondanks de sterke start van de thuisploeg, kwam FC Groningen na een kwartier op voorsprong. De jonge Japanner Ritsu Doan maakte zijn eerste Eredivisie-doelpunt voor de ploeg van trainer Ernest Faber. Zijn schot ging door de benen bij verdediger Dirk Marcellis én doelman Diederik Boer: 0-1. Lang konden de noorderlingen niet genieten van het eerste doelpunt, want Stef Nijland trok vier minuten later de stand alweer gelijk. Deze keer was de spits van dichtbij wel trefzeker nadat hij een rebound voor zijn voeten krijgt. De 1-1 betekende ook de 750ste Eredivisie-treffer van PEC Zwolle.

De openingsfase kende een hoog tempo en het spel golfde op en neer, maar na twintig minuten zakten beide ploegen wat in. Bram van Polen was namens de Zwollenaren nog van afstand gevaarlijk, maar zijn poging ging net naast. Hierdoor gingen beide ploegen rusten met een 1-1 stand.

De tweede helft was nog geen tien minuten bezig of FC Groningen maakte een discutabele treffer. Een kopbal van Tom van Weert werd gevangen door Boer, waarna de grensrechter aangaf dat de bal over de lijn was. PEC protesteerde hevig maar dit mocht niet baten, want de bezoekers kwamen hierdoor wel op voorsprong.

Het antwoord van de ploeg van trainer John van 't Schip liet ook nu niet lang op zich wachten. Ryan Thomas schoot fraai raak uit een corner. De pegel van de middenvelder viel via de binnenkant van de paal binnen: 2-2 na een uur spelen. Een hectische slotfase brak aan, waarin beide ploegen zich vooral op elkaar richtten in plaats van op het voetbal. Er braken opstootjes uit en vlak voor tijd kreeg Van Weert nog een rode kaart. De aanvaller van Groningen trapte Marcellis van achteren neer met een harde tackle.

In de slotfase zou PEC er toch nog met de drie punten vandoor gaan. In de tweede minuut van de blessuretijd was het Mokhtar die uit de draai de 3-2 binnenknalde. De bal werd door invaller Piotr Parzyszek knap teruggekopt, waarna de aanvaller wegdraaide en doelman Padt verschalkte.

Door de overwinning tilt PEC het puntentotaal naar veertien uit zeven duels, terwijl het wisselvallige Groningen blijft steken op acht punten. De Zwollenaren melden zich door de driepunter in de top van het Eredivisie-klassement.