Over KNVB-plannen en teruggefloten directeur: de KNVB is geen V&D

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Martijn Krabbendam over Jan Dirk van der Zee, bij de KNVB verantwoordelijk voor het amateurvoetbal.

Over KNVB-plannen en teruggefloten directeur: de KNVB is geen V&D
© Pro Shots

Als het aan Jan Dirk van der Zee ligt, worden er vanaf volgend seizoen geen standen meer bijgehouden bij de competities voor spelers Onder-12. Bij de leeftijdscategorieën eronder is dat al een feit. De twitterende directeur amateurvoetbal van de KNVB is er superblij mee! In zijn beleving gaat plezier voor presteren. Gelukkig is hij teruggefloten. Pas in april volgt de definitieve beslissing, maar voor het ergste valt te vrezen.

Los nog van de fouten die Van der Zee op zijn conto heeft als directeur, gaat het hier om een belangrijke zaak. Hij zal ongetwijfeld schermen met pedagogisch verantwoorde rapporten, maar de praktijk leert dat kinderen één ding willen: winnen. Wie zich zaterdag langs de velden begeeft, ziet spelertjes van zeven jaar slidings maken om een doelpunt te voorkomen of gezamenlijk een overwinning te vieren. Een kampioenschap is heilig en niet alleen voor ouders.

Winnen en verliezen hoort bij sport. De ene speler is beter dan de andere; de een haalt de selectie, de ander valt af. Zo is het leven. Dat er voor die laatste groep iets georganiseerd moet worden, is logisch. De uitstroom is inderdaad groot, maar vooral als Oranje zich niet plaatst voor een groot toernooi. Als de directeur zijn zin krijgt, mag een Nederlands talent van twaalf jaar niet meer leren wat verliezen is, hij zou eens teleurgesteld kunnen raken. Maar de volgende dag op school komt hij in een wereld waar het wél gewoon draait om presteren.

Bovendien: hoe verhouden die plannen zich tot de grote voetballanden waarmee Nederland al jarenlang concurreert? Hoe zouden ze in Rio de Janeiro of Buenos Aires reageren? We zijn drie keer tweede en één keer derde geweest van de wereld en één keer Europees kampioen, met een eigen manier van opleiden, spelen en identiteit. Ook komende zomer is Oranje weer paraat op een eindronde met spelers die al jong leerden wat winnen en verliezen is, die de besten moesten zijn, die tal van anderen onderweg zagen afvallen in de race naar de top. Zo is voetbal: niet altijd mooi, vaak hard, gemeen en soms oneerlijk. Maar in deze Survival of the Fittest bleven in Nederland vaak de besten over.

Dat Jan Dirk van der Zee met zijn veranderziekte allerlei proefballonnetjes oplaat, is nog tot daaraan toe. Hij werkte bij C&A en V&D, voordat hij in het voetbal verdwaald raakte. Teleurstellender is dan ook de houding van de voetbalmensen binnen de bond, directeur betaald voetbal Eric Gudde en technisch directeur Nico-Jan Hoogma. Zij staan voor de zoveelste keer toe dat een voetbalvreemde retailer breedtesport wil laten prevaleren boven datgene wat de KNVB nog steeds wereldberoemd maakt: topvoetbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.