'De sterkhouders van Ajax moeten opstaan'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week verslaggever Marco Timmer over de cruciale week van Ajax.

'De sterkhouders van Ajax moeten opstaan'
© Pro Shots

De Week van de Waarheid. Het is een term die gedurende het seizoen van Ajax altijd wel een paar keer voorbijkomt. Als de Amsterdammers via de laatste voorronde van de Champions League de groepsfase van het miljardenbal moeten halen bijvoorbeeld. Het scheelt al gauw een miljoentje of veertig als dit wél of juist niet lukt.

Toch is de term aan inflatie onderhevig omdat hij te vaak wordt misbruikt. Voor Ajax breekt nu echter een ouderwetse Week van de Waarheid aan. De ploeg van Erik ten Hag moet binnen zes dagen in de Europa League een 2-0 achterstand goed maken op Getafe, in de Eredivisie titelconcurrent AZ van zich afhouden en ten koste van angstgegner FC Utrecht de finale van het bekertoernooi zien te halen.

Voor een gehavende ploeg uit vorm op voorhand een loodzware opgave. Ten Hag kreeg vorig seizoen terecht de credits voor de dubbel, het bereiken van de halve finale van de Champions League en het sprookjesvoetbal waarmee Ajax geregeld Europa betoverde. Dat de hoofdtrainer nu ook verantwoordelijk is voor de huidige malaise lijdt geen enkele twijfel. Van de laatste dertien officiële wedstrijden verloor Ajax er liefst zes, de laatste drie uitduels in de Eredivisie leverden een nederlaag op.

Ten Hag nam na de nederlaag tegen Heracles Amelo zelf het woord crisis in de mond. De waslijst aan blessures zijn voor een topclub in Nederland met de begroting van Ajax hoogstens een verzachtende omstandigheid. Een excuus voor het povere spel en de mindere resultaten is het niet als je je het nog kunt permitteren om miljoenenaankopen als Edson Álvarez en Razvan Marin op de bank te houden.

Wordt Ziyech gespaard voor AZ-thuis? 'De landstitel is het belangrijkst bij Ajax'

Binnen Ajax gaat het de afgelopen weken heel terecht over volwassenheid en verantwoordelijkheid. Daarbij dienen de spelers in de selectie van de Amsterdammers toch ook vooral naar zichzelf te kijken. Het verzorgen van je lichaam en leven als een top- en modelprof is absoluut een thema binnen de spelersgroep. Het kan volgens sommigen niet langer los worden gezien van de spierblessures die er zijn. Neemt niet weg dat bij Ajax zowel tegen Getafe als tegen Heracles (twee nederlagen) nog honderden interlands aan ervaring binnen de lijnen stond.

Toch was de uitvoering twee keer heel onvolwassen. Ryan Babel stond daar met zijn spel symbool voor, al is hij van de routiniers lang niet de enige die al weken slecht speelt. In de Week van de Waarheid moeten de sterkhouders van Ajax opstaan, hun verantwoordelijkheid nemen en volwassen voetballen, anders wordt de driefrontenstrijd binnen een week gereduceerd tot enkel nog het gevecht om de titel en worden het nog stressvolle maanden in Amsterdam.

Ajax
Ajax
2 - 1
Getafe
Getafe
Ajax
Ajax
0 - 2
AZ
AZ
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.