'ADO Den Haag is sportief en financieel technisch failliet'

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week verslaggever Martijn Krabbendam over de situatie bij ADO Den Haag.

'ADO Den Haag is sportief en financieel technisch failliet'
© Pro Shots

Op papier is rechtstreekse degradatie nog te voorkomen voor ADO Den Haag, maar de nederlagen tegen Sparta Rotterdam (4-2) en PSV (0-3) doen het ergste vrezen. Het elftal maakt een aangeslagen indruk en de nieuwe coach Alan Pardew krijgt inmiddels kritiek voor zowel de gekozen tactiek als de acht huurlingen die hij naar de Hofstad heeft gelokt voor zijn reddingsoperatie. Die missie werd gefinancierd door grootaandeelhouder United Vansen, out of pocket, zodat de uitgaven de begroting niet raken.

Met vier punten uit vijf duels valt Pardew tegen, al doet hij het cijfermatig nog niet zo slecht als zijn voorganger Fons Groenendijk (dertien uit zeventien). Daar ligt ook de tragiek. ADO hanteert de tiende begroting van de Eredivisie, werkt met een salarisbudget van ruim 3,6 miljoen euro, maar het vorige management (algemeen directeur Mattijs Manders en technisch manager Jeffrey van As) heeft een selectie achtergelaten die technisch failliet is.

Afgelopen zomer liep Sheraldo Becker gratis de deur uit, Wilfried Kanon leverde een half miljoen euro op en Nasser El Khayati, ADO's beste speler, slechts zes ton. Matige verkoopcijfers die geen incident zijn. Behalve Bjørn Johnsen - voor twee miljoen naar AZ - is verkopen een kunst die de Haagse leiding blijkbaar niet beheerste, net zoals kopen en opleiden. Het vertrek van het trio werd gecompenseerd met liefst zeven nieuwelingen, eentje minder dan de acht die deze winter op huurbasis kwamen. Michiel Kramer en Bilal Ould-Chikh zijn vaste bankzitters, van de peperdure huurlingen Pawel Cibicki (jaarsalaris circa drie ton) en Aleksandar Bjelica (ongeveer anderhalve ton) heeft ADO de contracten al ontbonden, Thom Haye en Milan van Ewijk werden verhuurd aan NAC Breda en SC Cambuur. Alleen Crysencio Summerville en Luuk Koopmans groeiden uit tot basisspelers.

Een rampzalige balans, vooral omdat de rest van de selectie, ondanks dat riante salarisbudget, kwalitatief compleet is uitgehold. Lex Immers, Tom Beugelsdijk, Aaron Meijers, Danny Bakker, Erik Falkenburg en Tomás Necid staan voor tonnen op de loonlijst en vertegenwoordigen geen enkele transferwaarde meer. Dat probleem komt pas komende zomer aan de oppervlakte, als Pardew de ploeg niet in de Eredivisie houdt. Te hopen valt dat Manders en Van As clausules hebben laten opnemen in de contracten van de grootverdieners, zodat ADO bij degradatie van ze af kan, of in elk geval niet het volle pond hoeft te betalen. Anders is de club niet alleen sportief, maar technisch gezien ook financieel failliet. De Chinezen zullen ongetwijfeld de schuld krijgen en als dank gedwongen worden voor de zoveelste keer hun portemonnee te trekken, om het wanbeleid te financieren.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
15
PEC Zwolle
26
7
5
14
37-55
-18
26
16
Fortuna Sittard
26
6
8
12
29-52
-23
26
17
ADO Den Haag
26
4
7
15
25-54
-29
19
18
RKC Waalwijk
26
4
3
19
27-60
-33
15
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer ADO Den Haag
Meer over ADO Den Haag
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.