Oud, maar nog zeker niet versleten: Thiago Silva zet ultieme kroon op carrière

Reacties

Paris Saint-Germain wilde na acht seizoenen niet verder met Thiago Silva, die zaterdagavond de ultieme sportieve revanche nam door met Chelsea de Champions League te winnen. En de koek is nog niet op voor de 36-jarige Braziliaan.

Oud, maar nog zeker niet versleten: Thiago Silva zet ultieme kroon op carrière
© Pro Shots

Nadat hij afgelopen seizoen met PSG de Champions League-finale had verloren van Bayern München, trok Thiago Silva de deur in Parijs achter zich dicht. Het contract met de verdediger werd niet verlengd en Chelsea pikte hem op. Al deed technisch directeur Leonardo nog een ultieme, en compleet onverwachte poging hem in de Franse hoofdstad te houden. 'Thiago had al een akkoord met Chelsea en kon niet meer terug. Maar als een directeur eerst vertelt dat je niet langer gewenst bent en dan twee maanden later je contract wil verlengen, hoe zou je dat opvatten?', aldus zijn zaakwaarnemer Paulo Tonietto. 'Trainer Thomas Tuchel wilde altijd dat Thiago zou blijven. Het was Leonardo die dat niet wilde. Daarom zag Thiago niet, ook als hij niet had getekend bij Chelsea, waarom hij het aanbod van Leonardo had kunnen accepteren.'

Thiago Silva ging dus aan de slag bij Chelsea en dat werd een groot succes. Onder Frank Lampard maakte hij al indruk en nadat die manager in januari werd ontslagen volgde een hereniging met Tuchel. Het winnen van de Champions League was de kroon op de carrière van Thiago Silva, die alleen al bij Paris Saint-Germain 23 hoofdprijzen won in acht jaar. In de Champions League kwam de Franse topclub echter niet verder dan de finaleplaats vorig jaar. 'Elke keer dat PSG werd uitgeschakeld, werd het als mijn schuld beschouwd. Het is jammer. Ik heb alles gedaan wat ik kon voor het team', reageerde Thiago Silva na de Champions League-finale, die hij zes minuten voor rust met naar verluidt een liesblessure moest staken, tegenover Franse media.

Thiago Silva na de verloren Champions League-finale in augustus.
© Pro Shots
Thiago Silva na de verloren Champions League-finale in augustus.

Waar er vorig jaar nog werd getwijfeld over Thiago Silva, is er bij Chelsea veel vertrouwen in de Braziliaan. De optie in het contract werd gelicht en daardoor speelt de verdediger, die in september zijn 37ste verjaardag viert, ook komend seizoen voor de Engelse club. En zo krijgt de loopbaan van Thiago Silva, die in Europa zo moeizaam van de grond kwam, een geweldig einde.

Bij Juventude werd Thiago Silva door trainer Ivo Wortmann in zes maanden tijd omgevormd van een middenvelder naar een verdediger en meteen was hij de revelatie van het seizoen. FC Porto pikte hem op, maar de Braziliaan kwam daar niet verder dan het B-elftal. De Portugese topclub verhuurde hem aan Dinamo Moskou, waar het noodlot toesloeg. Thiago Silva lag zes maanden in het ziekenhuis met tuberculose. Als hij twee weken later zou zijn opgenomen, had hij het waarschijnlijk niet overleefd. De verdediger wilde zijn carrière beëindigen, maar zijn moeder overtuigde hem niet op te geven.

Wortmann haalde Thiago Silva begin 2006 naar Fluminense, waar hij snel uitgroeide tot een van de beste verdedigers in Brazilië. AC Milan haalde hem opnieuw naar Europa en ook in Italië maakte de inmiddels Braziliaans international veel indruk. Na drie seizoenen in de Serie A legde Paris Saint-Germain 42 miljoen euro neer voor Thiago Silva, die daardoor op dat moment de duurste verdediger ter wereld was. En niet alleen de duurste, PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi noemde hem tijdens zijn presentatie ook de beste verdediger ter wereld. Desondanks slaagde hij er niet in met Paris Saint-Germain de Champions League te winnen. Een jaar na zijn vertrek lukte het Thiago Silva echter wel bij Chelsea.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Chelsea
Meer over Chelsea
Meer UEFA Champions League
Meer over UEFA Champions League
Meer Thiago Silva
Meer over Thiago Silva
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.