Oranje-opponent Gibraltar: waar vliegtuigen achter het doel landen

Reacties

Met Gibraltar stuit Oranje tijdens de komende WK-kwalificatiereeks op een land dat er nog nooit in is geslaagd een punt te veroveren in een EK- of WK-voorronde.

Oranje-opponent Gibraltar: waar vliegtuigen achter het doel landen
© Pro Shots

De huidige nummer 195 van de FIFA-ranking speelde op 7 september 2014 zijn eerste competitieve interland, een 0-7 nederlaag tegen Polen in de EK-kwalificatie. Met nul punten en een doelsaldo van -54 eindigde Gibraltar stijf onderaan in de poule.

Ook de volgende kwalificatiecycli (het WK 2018 en het EK 2020) leverden geen enkel positief resultaat op. Nul punten waren beide keren de oogst, in respectievelijk tien en acht wedstrijden. De kwalificatiecampagnes van Gibraltar leidden tot nu toe tot 28 nederlagen in evenveel wedstrijden en een weinig opbeurend doelsaldo van 8-134.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Toch zit het voetbal in Gibraltar in de lift. Tijdens de recente Nations League-campagne dwong het land zowaar promotie af naar Divisie C door te triomferen in een poule met verder Liechtenstein en San Marino. Niet slecht voor een land dat circa dertigduizend inwoners telt.

Recent spraken we met Wessel Witbreuk en Job Derksen, die afgelopen zomer ingingen op een aanbieding van Glacis United, een van de clubs in de Gibraltese Premier Division, die vaak wordt gedomineerd door Lincoln Red Imps. 'Ze zijn hier een nieuw stadion aan het bouwen, verder is er alleen het Victoria Stadium. Daar speelt de nationale ploeg van Gibraltar zijn interlands en voetbalde de beloftenploeg in november nog tegen Jong Oranje', vertelde Derksen.

'Ook alle twaalf clubs uit de competitie spelen daar hun wedstrijden. Er ligt een kunstgrasmat in, want op natuurgras kun je natuurlijk geen zes wedstrijden per weekend voetballen. Het is een heel bijzondere plek om te spelen: aan de ene kant heb je de Rots van Gibraltar en aan de andere kant is er een landingsbaan. Dat is wel een dingetje: dat je een penalty neemt en er vlak achter het doel een vliegtuig landt. Heel bizar, maar het heeft ook wel iets gaafs.'

Op de UEFA-coëfficiëntenlijst bekleedt Gibraltar de 49ste plek. Daarmee is het nog niet bepaald een concurrent van Nederland, maar het is wel een flinke verbetering ten opzichte van de 54ste plaats die medio 2015 werd ingenomen.

Nederland duelleerde nog nooit met Gibraltar. Hetzelfde geldt voor Montenegro, een andere tegenstander op weg naar Qatar 2022. Wel kwam Oranje in de groepsfase van het WK 2006 uit tegen Servië-Montenegro.

Poll (gesloten) Op welke plaats eindigt Oranje in zijn WK-kwalificatiegroep?
  • 66% 1ste (4.033 stemmen)
  • 23% 2de (1.422 stemmen)
  • 7% 3de (402 stemmen)
  • 4% 4de of lager (274 stemmen)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer Gibraltar
Meer over Gibraltar
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.