Oranje neemt in galavoorstelling snoeihard wraak op WK-concurrent Turkije

Reacties

Het Nederlands elftal heeft dinsdagavond in een waar voetbalfeest gehakt gemaakt van Turkije. Mede dankzij een absolute hoofdrol voor Memphis Depay werd de op papier belangrijkste concurrent in deze WK-kwalificatiecyclus flink vernederd. Het werd een feestavond, met fraaie bijrollen voor Guus Til en Devyne Rensch.

Oranje neemt in galavoorstelling snoeihard wraak op WK-concurrent Turkije
© Pro Shots
Nederland
Nederland
6 - 1
Turkije
Turkije

Het ging in deze belangrijke interlandperiode steeds ietsje beter met Oranje. De mannen van bondscoach Louis van Gaal begonnen met een stroperig gelijkspel tegen Noorwegen (1-1), waarna er zaterdag overtuigend werd gewonnen van Montenegro (4-0). Het duurde zeker in dat laatstgenoemde duel nog wel (te) lang voordat Nederland de score wist te openen, maar dat was in de kraker tegen Turkije totaal anders. Oranje startte furieus en zat na een kwartier al op rozen.

Sterker nog: al na 54 seconden tekende Davy Klaassen voor de 1-0, waarmee hij de Johan Cruijff Arena deed ontploffen. Dat was niet alleen omdat het een enorm belangrijke, maar zeker ook omdat het een zeer fraaie treffer was. Steven Berghuis kreeg de bal wat gelukkig in zijn voeten, waarna hij Klaassen inspeelde. De Ajax-middenvelder hakte de bal achter zijn standbeen langs naar Memphis Depay, liep zelf door, kreeg de bal dankzij een kaats van de Barcelona-aanvaller terug en duwde 'm via de binnenkant van de paal binnen.

Oranje joeg daarna fanatiek op de 2-0 en die viel na een kwartier, kort nadat Berghuis uit een lage voorzet van Steven Bergwijn (die de geblesseerd afgehaakte Cody Gakpo voorin verving) over de bal heen had gemaaid. Ook de tweede treffer was een schitterende co-productie van de twee mannen die de 1-0 verzorgden, al waren de rollen dit keer omgedraaid. Memphis speelde de bal door de lucht naar Klaassen, die 'm in één keer schitterend meegaf aan zijn ploeggenoot en zag hoe Memphis vervolgens zijn tweede van de avond binnenschoot.

Die voorsprong was al heerlijk, maar in de minuten voor rust werd het allemaal nóg veel mooier. Eerst viel de 3-0, en wéér waren Klaassen (op wie in de zestien een overtreding werd begaan door de Turkse verdediger Caglar Söyüncü) en Memphis (die de strafschop middels een 'panenka' benutte) de goudhaantjes. Niet veel later ging Söyüncü voor de tweede keer in de fout. Zijn overtreding op Memphis leverde hem geel op, zoals hij bij het weggeven van de strafschop ook al geel had gekregen.

Guus Til schiet uit de draai zijn eerste Oranje-goal binnen.
© Pro Shots
Guus Til schiet uit de draai zijn eerste Oranje-goal binnen.

Wraak
Met een man meer bouwde Oranje de voorsprong na rust nog verder uit. Bergwijn legde de bal met een indraaiende voorzet fraai neer bij de tweede paal, Berghuis kopte de bal voor het doel, waar Memphis klaarstond om van dichtbij simpel zijn derde binnen te werken. Het was voor hem zijn allereerste hattrick in Oranje en zijn 33ste interlandgoal, evenveel als Johan Cruijff en Abe Lenstra.

Om dat aantal van 33 goals voor de nationale ploeg te bereiken moet Til nog wel even aan de bak, maar net op het moment dat het bij 4-0 leek te gaan blijven, maakte de middenvelder van Feyenoord wél zijn eerste. De invaller kreeg de bal mee van voormalig AZ-collega en mede-invaller Teun Koopmeiners, draaide zich op de zestien vrij en schoot de bal lang de uitgekomen Turkse keeper. Ander hoogtepunt was nog de invalbeurt van Ajax-back Rensch, die debuteerde voor het Nederlands elftal. Hij luisterde zijn vuurdoop op met een knappe assist op Donyell Malen, die in blessuretijd de 6-0 op het bord zette.

In blessuretijd werd het nog 6-1, hoewel Cengiz Ünder (die scoorde nadat hij de bal had afgepakt van Van Dijk, die een matige pass kreeg van keeper Justin Bijlow) toch een overtreding leek te maken op de aanvoerder. De goal bleef echter staan, terwijl Van Dijk met last van zijn enkel van het veld stapte: 6-1 was ook de eindstand.

En zo heeft Nederland overtuigend de macht gegrepen in Groep G, het heeft plaatsing voor het WK 2022 in Qatar daarmee ook volledig in eigen hand. Bovendien heeft Oranje flink wraak genomen voor het onderlinge duel op 24 maart, de eerste groepswedstrijd van deze cyclus. Toen werd er (nog onder Frank de Boer) met 4-2 verloren in Istanbul.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.