Oranje moet in Zweden afrekenen met wisselvalligheid

Reacties

In de aanloop naar elke interland van het Nederlands elftal duikt Voetbal International in de statistieken. Telkens staan we stil bij een aantal feiten. Deze keer aandacht voor de uitwedstrijd tegen Zweden, de aftrap van de WK-kwalificatie.

Oranje moet in Zweden afrekenen met wisselvalligheid
Stadion: Friends Arena
Aftrap
: 20.45 uur
Scheidsrechter
: Daniele Orsato (Ita)

• Nederland aast op zijn elfde WK-deelname, terwijl Zweden opgaat voor optreden nummer twaalf op het hoogste podium. De Scandinaviërs schitterden in 2010 en 2014 door afwezigheid op het WK. In 2006 waren Nederland en Zweden er voor het laatst allebei bij op de mondiale eindronde.

• Zweden en Nederland staan al voor de 24ste keer tegenover elkaar. Oranje heeft met tien zeges, vijf remises en acht verliesbeurten een positieve balans. De laatste ontmoeting, op 11 oktober 2011, eindigde in een 3-2 zege voor Zweden. Dat duel werd gespeeld in het kader van de EK-kwalificatie.

• Voor eigen publiek verloor Zweden slechts één van de zeven duels met Oranje. Die 1-5 nederlaag dateert van 4 september 1974. Nederland, dat twee maanden daarvoor als tweede eindigde op het WK, dankte de zege aan treffers van Johan Cruijff, Arie Haan, Johan Neeskens (twee) en Rob Rensenbrink.

• Oranje presteert op zijn zachtst gezegd wisselvallig sinds de derde plaats op het WK 2014. De 21 duels onder leiding van de bondscoaches Guus Hiddink (2014-2015) en Danny Blind (2015-heden) leverden slechts negen overwinningen op. Twee keer werd gelijkgespeeld in die reeks en liefst tien keer ging het Nederlands elftal onderuit.

In 2008 won Oranje in een oefenduel met 3-1 van Zweden. Wesley Sneijder was er toen al bij.
In 2008 won Oranje in een oefenduel met 3-1 van Zweden. Wesley Sneijder was er toen al bij.

• Sinds de beruchte 1-0 nederlaag tegen Ierland in 2001 is Nederland al 32 WK-kwalificatiewedstrijden ongeslagen. Dat is de op twee na beste serie ooit van een Europees land. Alleen Spanje (54 duels, een reeks die nog bezig is) en West-Duitsland (36 wedstrijden tussen 1934 en 1985) doen/deden het ooit beter.

• Zweden begint aan het Zlatan Ibrahimovic-loze tijdperk. De 34-jarige aanvaller van Manchester United kondigde tijdens het EK zijn 'internationale pensioen' aan. Zweden hoeft niet te wanhopen: de Scandinaviërs zetten negen van hun laatste elf 'bindende' thuisduels waarin Ibrahimovic ontbrak in winst om.

Wesley Sneijder kan opnieuw inlopen op recordinternational Edwin van der Sar. De 32-jarige middenvelder verzamelde al 122 caps, nog maar acht minder dan de huidige Ajax-directeur. Als alles een beetje meezit, verbetert Sneijder in 2017 het record van Van der Sar.

Danny Blind is nu ruim een jaar in dienst als bondscoach van Oranje. De oud-prof heeft een verliespercentage van 45,45. Van alle Oranje-bondscoaches die minstens tien interlands op de bank zaten, heeft alleen Jaap van der Leck een nog slechtere score.

• Opvallend is bovendien dat Oranje onder Blind beter presteert wanneer de ploeg minder dan vijftig procent balbezit heeft. Dat was het geval in drie interlands en al deze wedstrijden werden gewonnen. In de duels waarin Nederland meer dan vijftig procent balbezit had, werd er één keer gewonnen, één keer gelijkgespeeld en vijf keer verloren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.