Oranje doet na broodnodige ingreep Koeman goede zaken in Ierland

Het Nederlands elftal heeft zondagavond opnieuw goede zaken gedaan in de EK-kwalificatiereeks. In Dublin rekende Oranje af met Ierland, al gebeurde dat pas na een ingreep van bondscoach Ronald Koeman in de rust. Door die overwinning blijft de tweede plek in Groep B in Nederlandse handen, ondanks de Griekse zege op Gibraltar.

Ierland
Ierland
1 - 2

Ierland vocht tegen Nederland al min of meer voor zijn laatste kans in de jacht op een EK-ticket, want bij een nederlaag zou het gat met de tweede plaats zes punten bedragen. Om de storm in de openingsfase te doorstaan, gaf Koeman zijn spelers als belangrijkste opdracht mee om de bal in de ploeg te houden. Maar dat lukte het slordig spelende Oranje maar moeizaam en dan liep het ook nog tegen een vroege achterstand aan.

Dat Ierland de gewenste droomstart kreeg, had Nederland volledig aan zichzelf te wijten. Mark Flekken speelde de bal te kort op Frenkie de Jong, die met zijn gezicht naar het doel geen kant op kon en de bal verloor. Mats Wieffer voorkwam met een tackle ternauwernood een doelpunt. Bij de corner die volgde, maakte Virgil van Dijk echter hands. De bal ging op de stip en Adam Idah pakte het Nederlandse presentje vakkundig uit.

De manier waarop Oranje de Ieren in het zadel hielp, deed denken aan het EK-kwalificatieduel van eerder dit jaar in Frankrijk. Toen liepen Les Bleus na een vroege fatale fout in de opbouw uit naar een 4-0 overwinning, maar het kwalitatief veel mindere Ierland bleek daar niet toe in staat. Alleen bij corners was de ploeg van bondscoach Stephen Kenny dreigend. Of na fouten in de Nederlands opbouw, waardoor enkele penibele situaties ontstonden.

Zo maakte het Nederlands elftal het zich onnodig lastig in Dublin, maar toch had het de achterstand al vrij snel gerepareerd. Op de momenten dat Oranje met succes de diepte zocht, werd het namelijk vaak meteen gevaarlijk. Zo resulteerde een splijtende pass van Cody Gakpo op Denzel Dumfries in negentiende minuut in de gelijkmaker. Gakpo schoot die binnen vanaf elf meter, nadat Dumfries was gevloerd door doelman Gavin Bazunu.

Bij afwezigheid van Memphis Depay nam Cody Gakpo de strafschop die de 1-1 betekende.

De Ierse stormloop nam daarna weliswaar in kracht af, controle over het duel kreeg het slordige Oranje geen moment. Het was aan de individuele klasse van Donyell Malen te danken dat er voor rust toch al kansen waren op de voorsprong. Met zijn snelheid en diepgang rechtvaardigde de aanvaller van Borussia Dortmund de keuze van Koeman, maar doelman Bazunu voorkwam dat twee ijzersterke acties van Malen een doelpunt opleverden.

Het was al met al te weinig wat Oranje in de eerste helft liet zien in Dublin, concludeerde ook Koeman. De bondscoach greep in de rust in door Tijjani Reijnders en Wout Weghorst te brengen voor Daley Blind en Mats Wieffer en schakelde terug naar het vertrouwde 4-3-3-systeem. Nederland was in de nieuwe samenstelling direct dominanter en Weghorst drukte dat tien minuten na rust, na een fraai passje van De Jong en op aangeven van Dumfries, uit in de score.

Het was een van de weinige momenten dat de veelvuldig door Alan Browne geschaduwde De Jong zijn stempel kon drukken op het spel van Oranje. En het was het vijfde doelpunt op rij waarbij Dumfries betrokken was. De vleugelverdediger zorgde opnieuw voor veel dreiging aan de rechterkant en bereikte na rust met twee goede voorzetten ook nog Gakpo en Simons, maar zij konden niet voor een comfortabele marge van twee treffers zorgen.

Zo kon Ierland nog aanzetten voor een slotoffensief, maar Oranje bleef met Teun Koopmeiners in plaats van Malen en Noa Lang in plaats van Gakpo overeind en had zelfs nog mogelijkheden om het duel in de tegenstoot voortijdig te beslissen. Dat gebeurde niet, maar de derde zege op rij in de EK-kwalificatiereeks kwam niet meer in gevaar. Het betekent dat Nederland de tweede plek in handen houdt dankzij het betere onderlinge resultaat met Griekenland.