Griekenland houdt EK-kansen in leven met simpele zege op Gibraltar

Griekenland heeft tegen Gibraltar aan de verwachtingen voldaan. In Athene legde de thuisploeg het dwergstaatje met ruime cijfers over de knie, zodat de mannen van Gustavo Poyet uitzicht houden op deelname aan het EK in Duitsland.

Griekenland
Griekenland
5 - 0
Gibraltar
Gibraltar

Gibraltar, mét Niels Hartman in de basis, maakte geen kans in het stadion van AEK Athene, waar Ajax binnenkort ook zijn opwachting zal maken in de Europa League. In het eerste kwart van de wedstrijd hadden de Grieken al zaken gedaan: doelpunten van Dimitris Pelkas en Konstantinos Mavropanos maakten in een vroeg stadium het verschil. Taxiarchis Fountas zorgde voor de 3-0 ruststand. Althans, dat dacht hij: de goal werd geannuleerd vanwege buitenspel.

Giorgios Masouras scoorde na rust de derde, daarna bleef het lang stil biij de ploeg waar Pantelis Hatzidiakos en Vangelis Pavlidis in de basis waren begonnen. In de slotfase scoorden Mavropanos en Masouras elk nog een keer zodat de marge nog enigszins aan de verwachtingen voldeed, maar dit is geen wedstrijd waarover in de vele tavernes en barretjes van Griekenland nog lang zal worden nagepraat.

Over dik een maand zal meer duidelijk worden: dan moet Griekenland eerst naar Ierland, drie dagen later komt Oranje over de vloer. In november sluiten ze de reeks af tegen Frankrijk. Met de nederlaag tegen de Grieken is het voor Gibraltar nu wiskundig onmogelijk om zich te plaatsen voor het EK, hetgeen niet veel mensen zal verrassen.