Oostenrijk verrast Duitsland en verpest rentree Neuer

De kans is groot dat Manuel Neuer op het WK gewoon onder de lat zal staan bij Duitsland. De aanvoerder van Die Mannschaft speelde tegen Oostenrijk zijn eerste officiële wedstrijd sinds 16 september en kwam de test zonder kleerscheuren door. Neuer slaagde er evenwel niet in om zijn doel schoon te houden: Duitsland ging verrassend met 2-1 onderuit.

Lange tijd was onduidelijk of de oefenwedstrijd wel door zou gaan. Vanwege hevige regenval en hagel werd de aftrap een paar keer uitgesteld. 105 minuten later dan gepland ging het duel in Klagenfurt dan toch van start en daar was vooral Neuer erg blij mee. De doelman stond vrijwel het gehele afgelopen seizoen buitenspel met een voetblessure en maakte zaterdag zijn rentree.

Manuel Neuer in de stromende regen in Klagenfurt.

De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft al aangegeven dat hij 74-voudig international Neuer alleen zal meenemen naar Rusland als de keeper honderd procent fit is en dus de nummer één onder de lat kan zijn. Afgelopen maandag speelde Neuer al een halfuurtje in een besloten oefenduel met Duitsland Onder-20 en tegen Oostenrijk kon het publiek hem weer aan het werk zien. Neuer deed met de aanvoerdersband om zijn arm van begin tot eind mee.

De keeper maakte een prima indruk. Zo hield hij na een halfuur een van richting veranderd schot van Florian Grillitsch uit de hoek, met een uitstekende reflex. Op dat moment stond Duitsland al op een 0-1 voorsprong: Mesut Özil had de score in de elfde minuut geopend. Na een slechte uittrap van de Oostenrijkse doelman Jörg Siebenhandl kon Özil de bal controleren en binnenschieten. Even later had Siebenhandl wel een goede redding in huis bij een geplaatst schot van Julian Brandt.

Wereldgoal Hinteregger
Duitsland was in de eerste helft de bovenliggende partij, al deed Oostenrijk toch best aardig mee. Neuer moest dan ook constant blijven opletten. In de tweede helft voerde het thuisland de druk op en David Alaba schoot kort na rust net over, voordat Hinteregger er alsnog 1-1 van maakte. De verdediger werd bij een hoekschop gevonden bij de tweede paal en schoot met een diagonale volley prachtig raak. Neuer voorkwam even hierna op uitstekende wijze een goal van Marko Arnautovic.

Martin Hinteregger scoorde schitterend.

Duitsland had het opvallend lastig in de tweede helft. Oostenrijk was constant in de aanval en op zoek naar de overwinning. Die kwam er ook: ruim twintig minuten voor tijd maakte Alessandro Schöpf het winnende doelpunt, door na goed terugleggen van Stefan Lainer raak te schieten. Grote kansen op de gelijkmaker kwamen er in het restant niet voor Duitsland en dus ging de regerend wereldkampioen verrassend onderuit. Neuer houdt zo gemengde gevoelens aan zijn terugkeer over.

Aankomende vrijdag oefent Duitsland tegen Saoedi-Arabië. Löw moet dan al hebben besloten of hij Neuer meeneemt naar het WK of niet: maandag wil de wereldvoetbalbond FIFA alle WK-selecties binnen hebben. In de Duitse voorselectie zitten op het moment vier keepers. Naast Neuer zijn dat Marc-André ter Stegen (Barcelona), Kevin Trapp (Paris Saint-Germain) en Bernd Leno (Bayer Leverkusen).

Duitsland speelt in de groepsfase van het WK tegen Mexico, Zweden en Zuid-Korea.