Onvermoeibare Van Dijk is de onverwachte passmaster van Engeland

Reacties

Na een korte winterstop van twee weken hervat Liverpool zaterdagmiddag de jacht op een al zeker lijkende landstitel én een aantal indrukwekkende records. Virgil van Dijk staat te trappelen.

Onvermoeibare Van Dijk is de onverwachte passmaster van Engeland
© Pro Shots
Norwich City
Norwich City
0 - 1
Liverpool
Liverpool

Als er één speler van Liverpool is die een break verdiende, dan is het Van Dijk wel. De 28-jarige verdediger is de enige voetballer in de machine van Jürgen Klopp die dit seizoen nog niets heeft gemist in de Premier League. Bij alle 2.250 minuten die Liverpool tot dusver speelde in de competitie, en dat is nog exclusief blessuretijd, stond Van Dijk op het veld. In totaal zijn er twintig spelers in de Premier League die nog geen minuut gemist hebben: tien daarvan zijn keepers.

Van Dijk is letterlijk én figuurlijk de grote man achterin bij Liverpool. Hij is niet alleen vanwege zijn leiderschap en defensieve kwaliteiten onmisbaar voor de nog ongeslagen Reds, maar zeker ook vanwege zijn aanvallende kracht bij standaardsituaties (Van Dijk scoorde al vier keer dit seizoen) én zijn enorme waarde in de opbouw. Veel van de aanvallen van Liverpool beginnen bij de mandekker.

Van Dijk blijkt niet alleen de marathonman, maar ook de passmaster van de Premier League te zijn. De verdediger verstuurde dit seizoen 2.051 passes, veruit de meeste van alle spelers uit de competitie, en daar kwamen er 1.820 van op hun bestemming aan (succespercentage: 88,74). De voorsprong van Van Dijk op de ranglijst van spelers met succesvolle passes is meer dan bijzonder te noemen. Rodri, middenvelder bij het altijd naar de combinatie zoekende Manchester City, staat liefst 323 succesvolle passes achter op de Oranje-international.

Naam: Club: Succesvolle passes:
01. Virgil van Dijk Liverpool 1820
02. Rodri Manchester City 1497
03. Lewis Dunk Brighton & Hove Albion 1476
04. Fernandinho Manchester City 1472
05. Caglar Söyüncü Leicester City 1461

Omdat Van Dijk vooral uitblinkt met het tegenhouden van tegenstanders en het voorkomen van tegendoelpunten, wordt zijn zekerheid met de bal aan de voet snel over het hoofd gezien. De verdediger behoudt echter immer het overzicht en legt de bal zonder moeite over vijftig, zestig, zeventig meter weg. Maar alleen als een van de steraanvallers van Liverpool op snelheid ligt. Gebeurt dat niet, dan tikt Van Dijk de bal net zo gemakkelijk naar één van de backs (Trent Alexander-Arnold en Andrew Robertson staan ook in de topvijf van spelers met de meeste passes in de Premier League) of naar het middenveld.

De keuzes van Van Dijk vormen een belangrijk onderdeel in het spel van Liverpool, dat na 25 speelronden nog maar twee punten heeft laten liggen en nog zes overwinningen nodig heeft om voor het eerst in dertig jaar kampioen van Engeland te worden. De ploeg van Klopp wil echter meer dan alleen de landstitel, nu de records voor het grijpen liggen. Zo heeft Liverpool nu zestien competitieduels op rij gewonnen. Met nog drie zeges erachteraan wordt de prestatie van Manchester City uit het seizoen 2017/18 (achttien competitieoverwinningen op rij) overtroffen.

© Pro Shots

Na de 2-1 nederlaag tegen Manchester City van januari vorig jaar is Liverpool nu al 42 competitieduels op rij ongeslagen. Het record van de langste ongeslagen reeks staat op naam van Arsenal, dat 49 competitiewedstrijden op rij niet verloor. Liverpool kan in april de eerste Premier League-ploeg worden die de kaap van vijftig rondt, maar dan moet het dus nog wel in acht competitieduels op rij ongeslagen blijven. Met de records van meeste overwinningen in één seizoen (32), meeste thuiszeges in één seizoen (18), meeste uitzeges in één seizoen (16) én meeste punten in één seizoen (100) nog in zicht, zal Liverpool hier zeker voor gemotiveerd zijn.

De winterstop was welkom om de batterij weer op te laden. Tenminste, dat was de gedachte. Al na een week zonder voetbal liet Van Dijk via social media weten dat hij al uitkeek naar de volgende wedstrijd, zaterdag tegen Norwich City. Vermoeid? Welnee! De marathonman én passmaster van de Premier League is niet te stoppen.

De wedstrijden van de 26ste speelronde in de Premier League:


Vr 14 feb. 2020

Za 15 feb. 2020

Zo 16 feb. 2020

Ma 17 feb. 2020

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.