Onrust bij Spanje over gebrekkige inbreng van Arbeloa

De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque sprak onlangs zijn zorg uit over de wisselvallige vorm van zijn elftal. De regerend Europees en wereldkampioen had in de laatste groepswedstrijd grote moeite met Kroatië (1-0 zege).

Onrust bij Spanje over gebrekkige inbreng van Arbeloa

Voor het kwartfinaleduel met Frankrijk van zaterdag lijkt de eerdere spitsendiscussie afgezwakt – Fernando Torres scoorde twee keer op rij. De commotie heeft zich stilaan verplaatst naar de rechtsbackpositie. Álvaro Arbeloa is dit toernooi aangewezen als de vaste rechtsachter, nu Sergio Ramos in het centrum de geblesseerde Carles Puyol vervangt.

Maar de vleugelverdediger van Real Madrid viel in de drie groepsduels van Spanje vooral op door nauwelijks gebruik te maken van de ruimte op de rechterflank. Tijdens het laatste duel werd Arbeloa door Kroatië bewust vrijgelaten, wetende dat hij – in tegenstelling tot Ramos – nauwelijks voor aanvallende impulsen zorgt. Doordat linksachter Jordi Alba wel talloze keren opkomt, oogt de rechterkant van La Furia Roja vrij lam.

In Spanje gaan intussen steeds meer stemmen op om Juanfran (27) als rechtsback op te stellen. Op die positie oogstte de pas enkelvoudige international vorig seizoen bij Atlético Madrid lof met zijn aanvallende intenties.

'Maar Juanfran heeft altijd als vleugelaanvaller gespeeld, ik sta al vele jaren op de rechtsbackpositie', reageert Arbeloa. Bij zijn vorige club Osasuna had Juanfran, overigens een product van de Real Madrid-school, tussen 2006 en 2010 doorgaans een offensievere rol. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's