Onheilspellende boodschap voor tribuneklant Vertonghen

Reacties

Bij Tottenham Hotspur is het zaterdag niet alleen gegaan over de late opleving waarmee een valse start tegen Aston Villa (3-1) is voorkomen. De keuzes van manager Mauricio Pochettino leverden ook de nodige gespreksstof op.

Onheilspellende boodschap voor tribuneklant Vertonghen
Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur
3 - 1
Aston Villa
Aston Villa

Twee vaste waarden van het vorige seizoen ontbraken immers in de basiself. Christian Eriksen draaide als invaller het duel nog om. Aan de hand van de Deense dirigent ging het lopen bij Spurs en veranderde de 0-1 achterstand uiteindelijk in een 3-1 zege. Na afloop wees Pochettino de transferspeculaties als achterliggende reden naar het rijk der fabelen; het was een keuze uit fysiek oogpunt.

Tribune
Dat de Argentijn dat argument juist zelf ontkrachtte in de situatie van Vertonghen was opmerkelijk. De ervaren Belgische linkspoot had het bovendien met een rol op de tribune moeten doen. Hij zat naast geblesseerde collega's als Ryan Sessegnon en Dele Alli.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Uiteraard werd Pochettino na de benauwde zege gevraagd naar zijn beweegredenen. En daar leek hij op gerekend te hebben, want een pasklaar antwoord volgde bij Sky Sports. Hij deed uit de doeken dat het een puur tactische keuze was. 'Als we zo goed als iedereen fit hebben, is het lastig om tot een basiself te komen. Ik ga alleen nog maar met spelers spelen die het verdienen. Niks meer en niks minder. Jan moet, net als ieder ander, keihard werken om een kans te krijgen. Hij moet me tonen dat ik het bij het verkeerde eind had.'

Pochettino koos tegen Villa in zijn viermansdefensie voor een centraal duo bestaande uit Davinson Sánchez en Toby Alderweireld. Opvallender was de keuze voor linksback Danny Rose, die boven de 32-jarige Belg verkozen werd terwijl zijn situatie deze zomer toch echt uitzichtloos leek. Op Deadline Day ketste zelfs een overgang naar Watford nog af, maar nu speelde hij dus links achterin, een plek waar ook Vertonghen vorig seizoen af en toe mocht opdraven.

Contract
In Engeland gingen al snel complottheorieën de ronde. Precies een jaar geleden had Toby Alderweireld immers hetzelfde lot ondergaan en destijds was dat omdat De Rode Duivel niet wilde verlengen. De nietsontziende voorzitter Daniel Levy bleek wat dat betreft een flinke vinger in de pap te hebben. En Vertonghen, inderdaad, die beschikt over een contract tot medio 2020. Vorig jaar werd immers een optie gelicht waardoor hij een jaar langer vast zou liggen.

De keuze van Pochettino strookt ook niet met wat hij eerder over Vertonghen zei. De Belg kwam vorig seizoen door blessures in de Premier League tot slechts 22 optredens, maar was in de Champions League een vaste waarde. Zo maakte hij ook in de finale tegen Liverpool zijn opwachting. 'Hij beschikt over enorm veel kwaliteiten, een geweldige techniek en is fysiek fantastisch in orde. Hij kan wel tot zijn veertigste door', had Pochettino vorig seizoen al eens laten optekenen. 'Hij beweegt als een twintigjarige, eigenlijk zoals mijn nieuwe hond; een Rhodesian Ridgeback', zo refereerde de Argentijn aan oorspronkelijk voor de jacht gefokte honden.

Aan de andere kant had de Spurs-manager ook al eens laten weten dat Vertonghen niet bang is hem van repliek te voorzien. 'Het klopt dat we regelmatig botsen op de trainingen. Jan is intelligent en heeft altijd argumenten en een antwoord paraat, maar uiteindelijk is dat alleen maar goed. Ik waardeer dat hij zo zijn bijdrage heeft voor de ploeg.'

In de komende periode zal blijken in hoeverre Vertonghen toch weer een vaste waarde kan worden bij de Londense grootmacht. Contractperikelen of niet, duidelijk is dat Spurs in het volgende duel een fitte jachthond wel kan gebruiken. Titelverdediger Manchester City is dan gastheer van het keurkorps van Pochettino, die dan wellicht opnieuw een antwoord klaar heeft over het al dan niet passeren van Vertonghen.

Spelersprofiel

J. Vertonghen


Geboortedatum:
24 april 1987
Leeftijd:
37
Geboorteplaats:
Sint-Niklaas
Nationaliteit
België
Lengte:
1,89 m
Gewicht:
79 kg
Huidige club:
Anderlecht
Nationaal team:
België
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Tottenham Hotspur
Meer over Tottenham Hotspur
Meer J. Vertonghen
Meer over J. Vertonghen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.