Ongelukkig Utrecht bijt zich stuk op Padt en effectief Groningen

FC Groningen heeft zondag met hangen en wurgen en enig fortuin de eerste zege van het seizoen geboekt. De thuisploeg was vrijwel de hele wedstrijd de onderliggende partij tegen FC Utrecht, maar had aan twee momenten in de eerste helft genoeg voor de drie punten, tot ontsteltenis van de ongelukkige gasten (2-1).

Met Arjen Robben als aandachtig toeschouwer op de tribune startten de ploegen afwachtend aan het duel. Er was een slippertje nodig om de wedstrijd open te breken. Dat gebeurde na acht minuten, toen Sander van de Streek de bal verloor aan Django Warmerdam. De linkervleugelverdediger in het 5-3-2-systeem van Ernest Faber sloot de daaropvolgende dribbel af met een strak, doeltreffend schot.

Reden voor Utrecht om de aanval te zoeken. Onder aanvoering van Jean-Cristophe Bahebeck, die samen met de andere aanwinst Lukas Görtler in de aanval begon, waren de Domstedelingen heer en meester in het noorden. De Franse spits stuitte meerdere malen op Sergio Padt. Bovendien raakte Utrecht twee keer binnen een minuut de paal. Eerst kreeg Willem Janssen een vrije schietkans, die via Juninho Bacuna op het aluminium strandde. Uit de daaropvolgende corner knikte Dario Dumic de bal ook nog eens tegen de paal.

Het zat de bezoekers niet mee, want vijf minuten voor het rustsignaal viel aan de andere kant wel een doelpunt. Dat gebeurde wel na een fraaie aanval met veel beweging van Groningen, waarin Jesper Drost uiteindelijk volledig vrijstaand de bal ontving en koel raak mikte.

Jesper Drost viert zijn doelpunt voor de fanatieke noordtribune.

De elftallen gingen na rust op dezelfde voet verder: Groningen loerde op de tegenstoot, Utrecht zette aan. Zakaria Labyad was dicht bij de aansluitingstreffer, maar hij verprutste het voorwerk van de bedrijvige Bahebeck.

Nadat Groningen dat weer bijna afstrafte - Bacuna raakte de lat na voorwerk van Mimoun Mahi - viel de zo begeerde 2-1 alsnog, omdat het geluk een keer Utrechts zijde opviel. Bahebeck kreeg de bal plots voor de voeten in de zestien via wat Groningse benen en verschalkte Padt zonder aarzeling.

De doelman moest vervolgens flink aan de slag tijdens het laatste kwartier. Daarin gebruikte Utrecht de vrijgekomen energie na de treffer van Bahebeck  voor een slotoffensief, maar Padt hield zijn doel knap schoon. Bahebeck stelde de sluitpost op de proef met een aantal pogingen van afstand, net als Zakaria Labyad met een lastige zwabberbal. Padt onderscheidde zich ook bij een goede kopkans van Robin van der Meer, een uitstekende mogelijkheid voor invaller Cyriel Dessers en een kopbal van Urby Emanuelson in de extra tijd.

Veelzeggend was dat Utrecht het duel uiteindelijk besloot met liefst dertig schoten en slechts één treffer, tegenover vijf schoten en twee treffers van Groningen. Door de zwaarbevochten overwinning staan de noorderlingen nu op plek twaalf met vier punten. Utrecht lijdt het eerste puntenverlies en zakt naar de vijfde plaats ten faveure van PSV. De nederlaag volgt op de uitschakeling in de play-offs van de Europa League tegen Zenit Sint-Petersburg op donderdag.