'Night of Shame' in Oostenrijk: Ried promoveert na 9-0 zege op doelsaldo

Reacties

De promotie van SV Ried naar de Oostenrijkse Bundesliga houdt de gemoederen in het Alpenland flink bezig. Woorden als matchfixing vallen, nadat de ploeg vrijdag met 9-0 wist te winnen van Floridsdorfer AC en Ried daardoor op doelsaldo kampioen van het tweede niveau werd.

'Night of Shame' in Oostenrijk: Ried promoveert na 9-0 zege op doelsaldo
© Pro Shots

Ried en Austria Klagenfurt gingen met een gelijk puntenaantal de laatste speelronde in en dus was de opdracht voor de laatste speelronde duidelijk: er moest veel gescoord worden voor een zo goed mogelijk doelsaldo. Austria Klagenfurt dacht goed te zitten met een 6-1 overwinning op FC Wacker, maar hoorde vervolgens dat Ried bijna de dubbele cijfers had gehaald tegen Floridsdorfer AC: 9-0. Hierdoor gaat niet Klagenfurt, maar Ried als kampioen van de 2. Bundesliga naar het hoogste niveau.

9-0 is natuurlijk altijd een opvallende uitslag, maar hier helemaal. De grootste nederlaag die Floridsdorfer voor vrijdagavond leed was met drie goals verschil en van de laatste acht wedstrijden voor de seizoensontknoping ging de ploeg van Aleksandar Gitsov maar twee keer onderuit. Een 9-0 nederlaag lag dus niet bepaald in de lijn der verwachtingen. Na een halfuur had Ried al vijf keer gescoord.

'De spelers op het veld waren er duidelijk niet helemaal bij', zegt Floridsdorfer-directeur Christian Kirchengast in gesprek met Der Standard. 'Het was een lusteloze wedstrijd. Ik ben zelf ook verbijsterd, maar als dit vijf speelronden voor het einde was gebeurd, zou de commotie niet zo groot zijn. Dan zouden we waarschijnlijk gewoon uitgelachen zijn en verder niets. In de laatste speelronde zijn er altijd hoge uitslagen.'

De thuiswedstrijd tegen Ried verloor Floridsdorfer met slechts 1-2. 'Er is een ongelooflijke verbijstering', zegt Kirchengast. 'We kunnen nauwelijks geloven wat er is gebeurd en proberen dit in alle rust te analyseren.' Hij baalt dat er wordt gesproken over matchfixing. 'Niemand heeft mij benaderd, dat kan ik met een gerust geweten zeggen. Maar het valt natuurlijk niet te ontkennen dat deze uitslag er wat vreemd uitziet.'

Austria Klagenfurt
De competitieorganisator houdt zich vooralsnog stil en daar baalt Zeljko Karajica, de clubeigenaar van Austria Klagenfurt, behoorlijk van. Hij wil de promotie van Ried aanvechten en ervoor zorgen dat de zaak tot in detail onderzocht wordt. 'Men heeft het verkeerd als ze denken dat het leven op deze maandag gewoon weer verder zal gaan, alsof er niets gebeurd is', zou Karajica hebben gezegd volgens KRONE. 'U kunt er zeker van zijn dat wij alle mogelijkheden zullen bestuderen.' Hij noemde de vrijdagavond 'de Night of Shame'.

Karajica benadrukt dat hij geen slechte verliezer wil zijn en dat hij ook Ried niet wil zwartmaken. Hij is echter van mening dat de professionaliteit van Floridsdorfer ernstig in twijfel moet worden getrokken. Zo was sterspeler Marco Sahanek er vrijdag tegen Ried niet bij: hij zat op Malta. 'Dat klopt, maar hij is natuurlijk niet op vakantie. Marco had toestemming om naar Malta af te reizen in verband met een mogelijke transfer', aldus Kirchengast.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.