Nigeria vecht zich knap voorbij Argentinië, schrik om Agüero

Argentinië en Nigeria hebben van hun onderlinge oefeninterland dinsdag een waar spektakelstuk gemaakt. In het Russische Krasnodar leken de Zuid-Amerikanen (zonder Lionel Messi) nog voor rust op rozen te zitten, maar de Afrikanen vochten zich op indrukwekkende wijze terug: 2-4. Wel was er schrik rondom Sergio Agüero, die in de rust zou zijn flauwgevallen.

Agüero begon voor de tweede keer op rij in de spits, een bij La Albiceleste veelbesproken positie. De topscorer aller tijden van Manchester City kroonde zich zaterdag in Moskou nog tot matchwinner tegen Rusland (1-0) en kreeg nu dus een nieuwe kans. Ook Paulo Dybala begon in de basis, mede omdat Messi er niet bij was: de vedette kreeg rust en reisde dit weekend al terug naar Barcelona. Ook zonder de uitblinker leek Argentinië een makkelijk avondje te gaan krijgen.

Met de in Nederland geboren en getogen William Troost-Ekong in de basis hield Nigeria bijna een half uur stand. Het was Éver Banega die de score opende met een prachtige vrije trap. Niet veel later stond het al 2-0, uit een fraaie aanval. Na een steekpass van Dybala gaf Cristian Pavón laag voor, Agüero kon simpel binnentikken. Op slag van rust deed Kelechi Iheanacho uit een vrije trap met links al wat terug, maar na de pauze kantelde de wedstrijd vervolgens helemaal. Op dat moment was Agüero overigens al gewisseld. Argentijnse media melden dat hij in de rust zou zijn flauwgevallen in de kleedkamer, de bond liet later weten dat Agüero uit voorzorg naar het ziekenhuis is gebracht voor controle.

Met de eveneens in Nederland opgegroeide ADO Den Haag-back Tyronne Ebuehi inmiddels binnen de lijnen - hij viel in de rust in - stond Nigeria negen minuten na de pauze plotseling op voorsprong. Alex Iwobi schoot op aangeven van Iheanacho in de lange hoek raak, waarna Brian Idowu - debutant, net als Ebuehi halverwege de wedstrijd in de ploeg gekomen - de bal wat gelukkig voor zijn voeten kreeg en met een bekeken schot de 2-3 liet aantekenen. De tweede treffer van Arsenal-aanvaller Iwobi was echter het hoogtepunt: hij deelde een panna uit aan Javier Mascherano, om vervolgens met links hard raak te schieten. Bij die 2-4 bleef het.

Qatar - IJsland 1-1
De WK-debutant van 2018 (IJsland kwalificeerde zich onlangs voor het eerst voor een mondiale eindronde) kwam dankzij Vidar Örn Kjartansson nog voor de pauze op voorsprong, maar kon die niet vasthouden. De WK-debutant van 2022 (Qatar organiseert het toernooi over vijf jaar en doet dan als organisator voor het eerst mee) kwam in de slotminuut namelijk langszij via Mohammed Muntari.