Magistrale Messi schiet Argentinië naar WK, Chili grijpt overal naast

Reacties

Lionel Messi heeft zich nog maar eens opgeworpen als de absolute held van het ploeterende Argentinië. Met een hattrick schoot de aanvoerder zijn land eigenhandig alsnog naar het WK. Brazilië was al zeker van een plek op het eindtoernooi, de twee overige rechtstreekse plaatsbewijzen zijn voor Uruguay en Colombia, terwijl Chili overal naast grijpt en Peru naar de play-off gaat.

Magistrale Messi schiet Argentinië naar WK, Chili grijpt overal naast

Tot de laatste Zuid-Amerikaanse kwalificatiewedstrijden stonden Brazilië, Uruguay, Chili en Colombia op de vier bovenste plaatsen, die directe kwalificatie voor het WK zouden betekenen. Peru bezette de vijfde plek (goed voor een play-offticket), terwijl Argentinië en Paraguay nipt buiten de boot zouden vallen. Hoe bloedstollend spannend de situatie was, bleek echter wel uit het feit dat er tussen de nummer twee en nummer zeven slechts vier punten verschil zat. Uiteindelijk greep Chili overal naast, bleef Peru op die vijfde plek staan, maar Argentinië ontsnapte.

Ecuador – Argentinië 1-3
De druk op de Argentijnse ploeg had in aanloop naar de laatste speelronde al immense vormen aangenomen, maar het duel in Quito - dat op zo'n drie kilometer hoogte werd gespeeld - kende voor Argentinië ook nog eens een absolute horrorstart. Het al uitgeschakelde Ecuador had nameijk slechts 47 seconden nodig om op voorsprong te komen. Na een combinatie dwars door het midden met spits Roberto Ordóñez, schoot Romario Ibarra met links in de lange hoek raak.

Daarmee leek Argentinië een fatale dreun te krijgen. Maar nog voordat er twintig minuten gespeeld waren, had - wie anders dan - Lionel Messi alweer orde op zaken gesteld. In de twaalfde minuut zette hij een aanval zelf op, kreeg hij de bal terug van Ángel Di María en schoof hij de bal met buitenkant links binnen. Nauwelijks acht minuten later ramde hij de bal hard en hoog in het dak van het doel.

Met die dubbelslag had hij zijn status als levende legende al bewezen, maar na een uur spelen deed hij daar nog maar eens een schepje bovenop. Hij krulde de bal met links schitterend voorbij keeper Máximo Banguera: 1-3. Door de zege - de eerste in de vijf laatste kwalificatieduels - kan Argentinië opgelucht ademhalen en de vliegtickets naar Rusland gaan bestellen.

Peru – Colombia 1-1
De thuisploeg hield Argentinië vorige week nog knap op 0-0, maar lange tijd leken Feyenoorder Renato Tapia en zijn ploeggenoten overal naast te gaan grijpen. Colombia - waar Davinson Sánchez en Santiago Arias in de basis stonden - kwam na een klein uur spelen op 0-1 door James Rodríguez. Maar een late treffer van José Paolo Guerrero betekende dat Peru de vijfde plek vasthield en dus een barrage tegen Nieuw-Zeeland moet gaan spelen.

Brazilië – Chili 3-0
Die late goal van Guerrero was bijzonder slecht nieuws voor de Chilenen. Met nog één van de achttien speelrondes te gaan, was Brazilië het enige land dat al zeker was van een WK-ticket, maar het deed desondanks zijn sportieve plicht. Chili wist vooraf dat het moest winnen om het toernooi op eigen kracht te bereiken, maar was in de eerste helft de onderliggende partij. Het stond halverwege nog wel 0-0, maar in het tweede bedrijf kregen de Chilenen het deksel keihard op de neus

Tien minuten na rust tikte Paulinho de bal van dichtbij binnen, nadat doelman Claudio Bravo een vrije trap had losgelaten. Nog geen twee minuten later legde Neymar de bal panklaar voor Gabriel Jesus, die simpel de 2-0 binnenschoot. In de extra tijd werd het dankzij wederom Gabriel Jesus nog 3-0. Door de eigen nederlaag én het gelijkspel in Peru, zakte Chili liefst drie plekken en moet het het WK deze zomer vanaf de bank bekijken.

Uruguay – Bolivia 4-2
Het moest op de laatste speeldag wel heel bizar lopen wilde Uruguay het rechtstreekse WK-ticket nog uit handen geven, maar officieel had de ploeg nog één punt nodig voor kwalificatie. Aan die eis werd (uiteindelijk eenvoudig en ruim) voldaan. Tegen laagvlieger Bolivia kreeg Uruguay na 23 minuten echter een tik te verwerken, toen Gastón Silva de bal in eigen doel werkte.

De linksback maakte die fout echter dubbel en dwars goed door in het restant van de eerste helft twee (al dan niet bewuste) assists af te leveren. Eerst tikte Martin Cáceres zijn mislukte schot van dichtbij binnen, even later zette Edinson Cavani zijn hoofd tegen een puntgave voorzet van Silva. Daarbij profiteerde de PSG-spits weliswaar van een blunderende keeper, die de bal zomaar liet glippen. Twee treffers van Luis Suárez brachten Uruguay in veilige haven, de 4-2 (wéér een eigen goal, nu van Diego Godín) kwam te laat voor Bolivia.

Paraguay – Venezuela 0-1
Vanwege de uitslagen op de andere velden én het matige doelsaldo, stond Paraguay voor een zware missie. Maar door de smadelijke thuisnederlaag tegen hekkensluiter Venezuela, hoefde er niet eens gerekend te worden. Yangel Herrera was de matchwinner en bezorgde de bezoekers op de valreep hun tweede zege van de kwalificatie. Beide ploegen kregen in de extra tijd nog een rode kaart na een flinke knokpartij; namens de gastheren mocht Gustavo Gómez inrukken en bij Venezuela werd Wilker Ángel weggestuurd.

Eindstand WK-kwalificatie CONMEBOL  
1. Brazilië*18-4141-11
2. Uruguay*18-3132-20
3. Argentinië*18-2819-16
4. Colombia*18-2721-19
5. Peru**18-2627-26
6. Chili18-2626-27
7. Paraguay18-2419-25
8. Ecuador18-2026-29
9. Bolivia18-1416-38
10. Venezuela18-1219-35

*= geplaatst, **= geplaatst voor play-offs tegen Nieuw-Zeeland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.