Niet te stoppen Liverpool al een jaar ongeslagen in Premier League

Liverpool heeft donderdag de negentiende zege geboekt in zijn twintigste Premier League-wedstrijd van dit seizoen. Op eigen veld rekende de ploeg dankzij Mohamed Salah en Sadio Mané af met Sheffield United. The Reds zijn nu een compleet jaar ongeslagen in de Engelse koningsklasse.

Liverpool
Liverpool
2 - 0
Sheffield United

De laatste keer dat Liverpool in de competitie met lege handen stond na een wedstrijd was op 3 januari 2019. Toen sneuvelde de ploeg van manager Jürgen Klopp op bezoek bij Manchester City, dat enkele maanden later met de landstitel aan de haal ging. Zo'n scenario is dit seizoen al in januari ondenkbaar geworden. Vóór de wedstrijd van donderdag koesterde Liverpool een voorsprong van elf punten op de kampioen, met twee duels minder gespeeld.

Sheffield United, donderdag de tegenstander op een volgepakt Anfield, was niet bij machte de dadendrang van de koploper een halt toe te roepen. In de vierde minuut nam Liverpool al een voorsprong: George Baldock gleed weg bij een pass van Virgil van Dijk richting Andrew Robertson, waarna de back tijd en ruimte had om de bal op maat voor te geven aan  Salah. Die tikte van een paar meter binnen en zette Liverpool zo al snel op 1-0.

Er kwamen daarna meer kansen voor de ongenaakbare koploper. Salah had twee mogelijkheden om de score op te voeren, maar vond beide keren doelman Dean Henderson op zijn weg. Georginio Wijnaldum probeerde het ook eens na voorbereidend werk van Sadio Mané: de Nederlander zag zijn schot echter naast en over gaan.

Sheffield zette er voor rust twee keer iets tegenover, maar zonder succes. David McGoldrick kwam het dichtst bij een treffer toen hij, kort na de openingsgoal van Salah, een schot loste; Alisson redde fraai op zijn inzet. John Lundstram trof later doel nadat hij de bal in buitenspelpositie meenam en werd daarvoor teruggefloten.

Takumi Minamino, onlangs door Liverpool overgenomen van RB Salzburg, keek donderdag voor het eerst vanaf de kant toe.

Liverpool bleef voortdurend de bovenliggende partij. Roberto Firmino, die op het WK voor clubs in Qatar nog de man was die zijn club naar succes leidde, kwam tien minuten na rust dicht bij een treffer. De aanvaller schoot hard naast vanuit een lastige hoek. Even later leidde een kolderiek moment bijna een doelpunt in, toen doelman Henderson een passje van Salah richting Van Dijk liet lopen en de bal pardoes tegen de paal kwam.

Sheffield kwam daar met de schrik vrij, maar het bleek niet meer dan uitstel van executie. Mané zette na een uur spelen aan de linkerkant een aanval op en ging met succes de combinatie aan met Salah. Nadat hij de bal terugkreeg stuitte Mané in eerste instantie nog op doelman Henderson, maar in de rebound was het alsnog raak.

Door de zege staat Liverpool weer dertien punten los van Leicester City en veertien van Manchester City. Dat kunnen zestien en zeventien punten worden wanneer Liverpool in het aantal gespeelde wedstrijden weer gelijkstaat met de 'concurrenten'. De eerstvolgende uitdaging voor Klopp en de zijnen wordt te zegevieren in de derby van komende zondag tegen Everton in het FA Cup-toernooi.