Negatief unicum dreigt voor Verbeek in jubileumwedstrijd

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De dertiende speelronde wordt vrijdag geopend door AZ en FC Twente.

Negatief unicum dreigt voor Verbeek in jubileumwedstrijd
 
Aftrap:20.00 uur
Scheidsrechter:Martin van den Kerkhof
Laatste 5 Eredivisie-duels AZ:13 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Twente:3 punten

Actueel

• AZ is een van de clubs in vorm in de Eredivisie. Dankzij de 0-1 zege bij Roda JC Kerkrade gingen de Alkmaarders PEC Zwolle voorbij en staan ze derde. FC Twente moet oppassen dat het geen seizoen van degradatievoetbal wordt. Na twaalf speelrondes bezitten de Tukkers welgeteld negen punten; alleen Roda JC Kerkrade verzamelde er minder.

• Voor de tweede speelronde op rij neemt Gertjan Verbeek het op tegen een oude werkgever. De FC Twente-trainer hoopt dat het weerzien met AZ hem beter bevalt dan de ontmoeting met SC Heerenveen van vorige week (0-4 nederlaag).

• FC Twente is dit Eredivisie-seizoen totaal niet veerkrachtig. De landskampioen van 2010 veroverde als enige ploeg geen enkel punt in een duel waarin ze op achterstand kwam.

AZ won vorige week nipt bij Roda JC Kerkrade.

• FC Twente ging in zijn laatste negen uitduels in de Eredivisie onderuit, een negatief clubrecord. De laatste ploeg met minimaal tien achtereenvolgende nederlagen buitenshuis was VVV-Venlo in de periode 2011-2012.

Verbeek gaat zijn driehonderdste Eredivisie-wedstrijd coachen. In liefst 110 duels fungeerde hij als hoofdtrainer van AZ.

• De voormalige amateurbokser probeert te voorkomen dat hij de eerste coach wordt van FC Twente die in zijn eerste drie wedstrijden nul punten verovert.

FC Twente werd vorige week voor eigen publiek afgeschminkt door SC Heerenveen.

AZ-keeper Marco Bizot hield dit Eredivisie-seizoen al vier keer de nul. Dat is net zo vaak als Sergio Rochet in de afgelopen jaargang in twintig duels en twee keer vaker dan Tim Krul in veertien wedstrijden.

Historie

Voor de 39ste keer stuit AZ voor eigen publiek op FC Twente in Eredivisie-verband. De Alkmaarders sleepten zeventien zeges in de wacht en moesten elf keer hun meerdere erkennen in de bezoekers. Tien edities kenden geen winnaar.

• Gedurende de afgelopen drie Eredivisie-seizoenen leed AZ geen enkele nederlaag tegen FC Twente. De Alkmaarders kwamen vier keer als winnaar uit de strijd en twee ontmoetingen kenden geen winnaar.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - FC Twente:

SeizoenUitslag
2012/130-3
2013/141-2
2014/152-2
2015/163-1
2016/172-1
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.