Nederlands onderonsje eindigt in erg pijnlijke FA Cup-avond voor Stam

Manager Jaap Stam heeft met Reading een bijzonder pijnlijke nederlaag geleden in de FA Cup. Op bezoek bij Sheffield Wednesday ging de club met 3-1 onderuit.

Bij de ploeg van Stam waren basisplaatsen ingeruimd voor de Nederlanders Roy Beerens en Pelle Clement. Ook voormalig FC Groningen-speler Leandro Bacuna stond aan de aftrap. Joey van den Berg ontbrak bij de bezoekers. Ook bij de thuisploeg een flink Nederlands tintje: Glenn Loovens droeg de aanvoerdersband en Joey Pelupessy speelde het hele duel voor de ploeg van de Nederlandse manager Jos Luhukay. Joost van Aken ontbrak aan Sheffield-zijde.

Debutant Pelupessy liet al snel van zich horen. Na 6 minuten kreeg de voormalig Heraclied de gele kaart gepresenteerd voor een overtreding op ex-Ajacied Clement. Even later produceerde de middenvelder een schot van afstand, maar de bal vloog over het Reading-doel. Het bekerduel tussen de nummer zeventien van het Championship Sheffield en nummer achttien Reading zou een duel tussen twee gelijkwaardige ploegen moeten worden, maar op het veld leek het hier geen moment op. Binnen het half uur was het raak voor de sterkere thuisploeg, want Atdhe Nuhiu knalde de 1-0 binnen.

Het zou een mooie avond worden voor de boomlange spits, want na rust was hij betrokken bij de andere twee Sheffield-treffers. De Portugees Marco Matias zette de bal vlak na rust hard voor, waarna Nuhiu van dichtbij zijn tweede van de avond liet noteren. Na ruim een uur spelen was het beslist. George Boyd profiteerde op aangeven van Nuhiu van geklungel in de verdediging van Reading: 3-0.

Sheffield ging vervolgens op zoek naar meer treffers en Stam mocht blij zijn dat Nihiu het vizier na zijn twee treffers niet meer op scherp had staan. De aanvaller van The Owls miste nog enkele aardige kansen op een hattrick, waardoor de schade voor Reading beperkt bleef tot 'slechts' drie tegentreffers. In de absolute slotfase deed invaller Sam Smith nog wat terug door van dichtbij binnen te tikken, maar dit was te laat voor een slotoffensief. Hiermee werd de eindstand bepaald op 3-1.

Sheffield is het eerste team dat de koker van de vijfde ronde in de strijd om de FA Cup ingaat. Voor Stam en zijn mannen zorgde de nederlaag ervoor dat slechts één van de laatste elf duels werd gewonnen.