Nederland treft Oekraïne tijdens EK, Groep B al grotendeels bekend

Reacties

Het Nederlands elftal treft komende zomer Oekraïne tijdens de groepsfase van het EK. Dat is na de zege op Estland in het laatste EK-kwalificatieduel al zeker.

Nederland treft Oekraïne tijdens EK, Groep B al grotendeels bekend
© Pro Shots

Nederland eindigt als tweede in Groep C achter Duitsland, dat tegelijkertijd won van Noord-Ierland en de groepswinst zo veiligstelde. Het betekent dat Duitsland als laatste land wordt toegevoegd aan Pot 1 en dat Oranje in Pot 2 terecht komt omdat het van alle nummers twee uit de EK-kwalificatie de meeste punten heeft verzameld.

Oranje treft daardoor dus wel een van de zes groepshoofden, maar kan tegen vier van hen niet loten omdat zij net als Nederland (ingedeeld in Groep C) medeorganisator zijn en daardoor al een vaste groep hebben toegewezen gekregen. Italië komt terecht in Groep A, Engeland in Groep D, Spanje in Groep E en Duitsland in Groep F.

Daardoor blijven er nog twee groepshoofden over: België en Oekraïne. Door een restrictie van de UEFA, die heeft bepaald dat Oekraïne en Rusland vanwege de oorlog elkaar niet in de groepsfase mogen treffen, is er echter maar één optie mogelijk: de ploeg van trainer Andriy Shevchenko komt in Groep C bij Oranje en België gaat naar Groep B met Rusland, dat in Pot 2 zit.

Voorlopige groepsindeling EK 2020

Groep A Groep B Groep C
Italië België Oekraïne
Pot 2 Rusland Nederland
Pot 3 Denemarken Pot 3
Pot 4 Pot 4 Pot 4
(Roemenië)
Groep D Groep E Groep F
Engeland Spanje Duitsland
Pot 2 Pot 2 Pot 2
Pot 3 Pot 3 Pot 3
Pot 4 Pot 4 Pot 4
(Schotland) (Ierland) (Hongarije)

(Tussen haakjes staan gastlanden die zich nog kunnen plaatsen via de play-offs).

Zo is een deel van de groepsindeling dus al bepaald voordat er over krap twee weken wordt geloot voor de Europese eindronde. In Groep B zijn zelfs al drie posities bepaald, omdat Denemarken zich als gastland ook plaatste voor het EK. In de groep van Oranje zou dat ook nog kunnen gebeuren als Roemenië zich via de play-offs plaatst.

De Roemenen zouden als Pot 4-land bij succes in de play-offs automatisch bij Nederland (dat zijn drie groepwedstrijden hoe dan ook thuis speelt in de Johan Cruijff Arena) in de groep komen. In dat scenario zou per loting alleen nog hoeven worden bepaald welk land uit Pot 3 nog aan de groep van Oranje wordt toegevoegd.

Hoewel veel dus al van tevoren is bepaald, kan de loting nog steeds een spannende aangelegenheid worden. Met Frankrijk en Portugal zitten de regerend wereld- en Europees kampioen nog in de kokers; de Fransen in Pot 2, de Portugezen in Pot 3. Een poule des doods met Italië, Engeland, Spanje of Duitsland als groepshoofd is dus een optie.

Potindeling voor loting EK-groepsfase

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
Italië Frankrijk Portugal Wales
België Polen Turkije Finland
Engeland Zwitserland Denemarken -
Duitsland Kroatië Oostenrijk -
Spanje Nederland Zweden -
Oekraïne Rusland Tsjechië -
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.